REVOLUŢIE în sistemul bancar de la Banca Transilvania. Este prima bancă care face asta pentru clienţi
Banca Transilvania a devenit prima bancă din România care a aderat la sistemul global de plăţi instant GPI, astfel că a început să se pregătească de implementarea plăţilor instant în monedă străină, potrivit unui anunţ făcut zilele acestea, transmite mediafax.ro. Marianna Janssens, expert GPI (Global Payments Initiative), a anunţat, în cadrul ediţiei a 9-a a SWIFT Business Forum Romania, că Banca Transilvania este prima bancă din România care a aderat la iniţiativa GPI.
Reprezentanţii BT prezenţi la eveniment au confirmat că de-abia au început să studieze implementarea GPI, astfel că de-abia în următoarea perioadă vor descoperi ce înseamnă această provocare. GPI este schema globală de plăţi pentru tranzacţiile transfrontaliere, în orice monedă, astfel că tranzacţiile se fac între băncile din ţări diferite, în mod rapid şi transparent.
Janssens a arătat că sunt deja 45 de grupuri financiare din întreaga lume care folosesc GPI, dar numărul băncilor care au aderat la GPI este mult mai mare. Băncile din China sunt printre cele mai interesante şi mai avansate în aplicarea GPI, potrivit expertului citat.
Aproape 300 de bănci din întreaga lume, acoperind sisteme de plăţi din peste 200 de ţări, au aderat deja la GPI, dar dintre acestea nu toate au şi implementat sistemul, arată site-ul SWIFT (The Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication SWIFT). Astfel, alte grupuri financiare prezente în România care fac sau vor să implementeze plăţile instant prin GPI sunt BNP Paribas, Erste Group - prezent în România prin BCR, ING, Intesa Sanpaolo, Raiffeisen Bank International, Société Générale - prezentă în România prin BRD şi UniCredit.
FOTO // Administrația AIC a demarat un proiect de EXTINDERE a aeroportului. Lucrările vor fi finalizate în toamna anului 2025
Cancerul de col uterin poate fi prevenit: Screeningul cervical și vaccinul HPV sunt oferite gratuit femeilor în Republica Moldova
Spicherul Igor Grosu solicită convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului: Inițiativele legislative care urmează a fi „adoptate și aplicate în regim de urgență” vizează „organele responsabile de combatere a corupției”