18:05:09 21.11.2024
Stiri

Revenit de la Moscova, Dodon comentează intențiile Transnistriei de a se ALIPI la Federația Rusă: „Dacă obțineau suveranitatea, atunci Transnistria NU exista astăzi. Ei trebuie să spună mulțumesc că sunt parte a R. Moldova”

Actualitate 23.02.2024 11:34 Vizualizări3665 Autor: Ziarul National
Revenit de la Moscova, Dodon comentează intențiile Transnistriei de a se ALIPI la Federația Rusă: „Dacă obțineau suveranitatea, atunci Transnistria NU exista astăzi. Ei trebuie să spună mulțumesc că sunt parte a R. Moldova”


Transnistria nu ar fi existat astăzi, dacă autoritățile separatiste de la Tiraspol se rupeau de R. Moldova și obțineau într-o formă sau alta suveranitatea. Ucrainenii nu au atacat raioanele de est ale R. Moldova doar grație faptului că Transnistria este parte a R. Moldova, a declarat astăzi socialistul Igor Dodon, în contextul intențiilor Tiraspolului de a solicita, pe 28 februarie, în cadrul așa-zisul congres al „deputaţilor de toate nivelurile” din stânga Nistrului, alipirea la Federația Rusă.

Proaspăt revenit de la Moscova, Dodon crede că ar fi vorba de niște zvonuri, dar a ezitat să spună cine îți dorește tensionarea situației în stânga Nistrului.

„Cred că e vorba doar de niște zvonuri. Aceste zvonuri au fost lansate de cei care vor să destabilizeze situația în regiune. Transnistria este parte a R. Moldova și anume acest fapt i-a permis Tiraspolului să rămână, deocamdată, în afara conflictului din Ucraina. Dacă Transnistria obținea într-o formă sau alta suveranitatea, bineînțeles că fără recunoașterea noastră, atunci în acești doi ani, mâine se împlinesc doi ani de la începerea războiului din Ucraina, nici nu mai exista. Așa că autoritățile transnistrene trebuie să spună mulțumesc că regiunea e parte a R. Moldova”, a menționat Dodon, în cadrul unui live pe rețelele de socializare.

Potrivit socialistului, ucrainenii nu ar fi ezitat să atace Transnistria, dacă regiunea nu era parte a R. Moldova.

„Asta le-a asigurat pacea și nu le-a oferit nicio șansă ucrainenilor să atace Transnistria. Deoarece ei (ucrainenii n.r.) ar fi devenit agresori la adresa R. Moldova. Eu sunt sigur că nimănui de la Tiraspol nu-i va veni prin cap să pună în așa fel problema (alipirea la Federația Rusă n.r.) și să creeze riscuri de securitate. Deci, sunt niște zvonuri pe care cineva special le lansează cu scopul de a destabiliza situația. Eu nu știu ce decizie vor lua ei pe 28 februarie, dar cred că oamenii deștepți de acolo înțeleg că nu poți să te joci cu așa ceva. Transnistria e parte a R. Moldova, așa a fost, așa este și așa va fi”, a conchis Dodon.

Amintim că liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a convocat, pentru data de 28 februarie curent, așa-zisul congres al „deputaţilor de toate nivelurile” din stânga Nistrului la ordinul Kremlinului, pentru a solicita alipirea Transnistriei la Federația Rusă, a declarat zilele trecute opozantul de la Tiraspol, Ghenadi Ciorba.

Potrivit lui Ciorba, participanții la congres, inclusiv uniunea cazacilor care au luptat în 1992 împotriva Chișinăului, vor „sonoriza o cerere din partea cetățenilor care locuiesc pe malul stâng al Nistrului” privind acceptarea Transnistriei în componența Federației Ruse.

Citește și: Acțiuni SUSPECTE în stânga Nistrului. Separatistul Krasnoselski a adunat la Tiraspol reprezentanții „cazacilor”, iar mai nou convocă și așa-zisul congres al „deputaților de toate nivelurile” din Transnistria

„Pe 29 februarie, Putin va anunța acest lucru în discursul său, iar Adunarea Federală (compusă din Duma de Stat, camera inferioară, și Consiliul Federației Ruse, camera superioară, într-o manieră urgentă, va lua o decizie care să satisfacă cererea”, a menționat Cioba.

De partea cealaltă, Biroul Politici de Reintegrare susține că în prezent nu ar exista semne că Tiraspolul urmărește escaladarea situației.

„Urmărim cu atenție situația din regiunea transnistreană, fiind în contact permanent cu Misiunea OSCE și cu alți parteneri internaționali. Din informațiile de care dispunem, nu există temei să credem că situația din regiune s-ar putea deteriora. Suntem convinși că Tiraspolul e conștient de consecințele pe care și le asumă în cazul unor pași negândiți”, a comunicat Biroul Politici de Reintegrare.

Și serviciile speciale ucrainene au transmis că informațiile potrivit cărora transnistrenii vor cere alipirea regiunii la Federația Rusă „nu se confirmă”.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

11.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Remanierile necesare...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md