INTERVIU // „Revenirea celor plecați este unul dintre scopurile noastre”
DIFERENȚĂ // „Pentru guvernarea comunistă, cetățenii din afara țării erau un impediment, pentru noi – oamenii sunt resursa cea mai importantă”
Interviu cu Victor Lutenco, șeful Biroului Relații cu Diaspora din cadrul Guvernului R. Moldova
Dle Victor Lutenco, vocea diasporei a început să fie mult mai auzită în R. Moldova după înființarea Biroului pe care îl conduceți. Spuneți-ne, vă rugăm, care a fost motivația Guvernului R. Moldova de a se preocupa, într-un târziu, și de cetățenii aflați departe de casă?
De la venirea, în 2009, la guvernare, a coaliției proeuropene, era un proces firesc să ne îndreptăm atenția către toți cetățenii noștri, indiferent de locul în care se află. Discuțiile despre deschiderea Biroului pentru Relații cu Diaspora au început încă în 2010, în cadrul Guvernului Filat. Pentru guvernarea comunistă, cetățenii din afara țării erau un impediment, pentru noi – oamenii sunt resursa cea mai importantă. Dar nici măcar asta nu e motivația centrală. Acesta este un Guvern care are aspirații europene, deci valori europene. Fiecare cetățean, am spus, este important.
Biroul are drept misiune crearea și dezvoltarea unui dialog permanent cu diaspora. Asta am făcut de când existăm. Analizăm problemele cu care se confruntă oamenii plecați peste hotare, pe care noi în numim cu mult drag, diasporă, și contribuim, împreună cu ministerele, la soluționarea lor. Vorbim nu doar despre evenimente culturale, care sunt importante, dar și despre lucruri centrale – protecție socială, zboruri mai ieftine și mai apropiate ca destinație, transferuri bănești sigure și ieftine, programe pentru tineri și copii, dar și programe pentru reîntoarcerea cetățenilor noștri acasă.
În ultimul timp, ați avut mai multe deplasări peste hotare unde v-ați întâlnit cu membrii asociațiilor de moldoveni din străinătate. Cum i-ați simțit, le pasă lor de ce se întâmplă acasă, sunt motivați să se implice în a schimba lucrurile la baștină?
Avem date care confirmă dorința cetățenilor noștri de a se implica în dezvoltarea țării. Dar cel mai mult ne bucură dorința lor de a reveni acasă. Am dezvoltat o serie de programe, împreună cu tinerii din diasporă, care înseamnă implicare și devotament față de Republica Moldova.
Apoi avem exemple bine cunoscute de caritate, orientate spre copii, dar și adulți care au nevoie de ajutor. Deci, asta ar fi o dimensiune în plus, care confirmă implicarea diasporei. Totodată, la Forumul Economic al diasporei, desfășurat în octombrie curent, am văzut și auzit despre inițiative de investiții din partea oamenilor de afaceri din diasporă.
Diaspora urmărește foarte atent tot ceea ce se întâmplă acasă și vine permanent cu sugestii sau opțiuni de rezolvare. Mulți dintre moldovenii plecați sunt implicați civic și activi. Sperăm ca această experiență a lor să aducă bune practici și acasă.
Cu ce probleme se confruntă cetățenii noștri aflați peste hotare și în ce măsură îi poate ajuta BRD?
În septembrie, am organizat Congresul al VI-lea al diasporei. Drept rezultat, avem un plan comun de acțiuni Guvern-diaspora, care reflectă foarte adecvat problemele cetățenilor aflați peste hotare. Primul capitol al acestui plan ține de protecția drepturilor cetățenilor noștri. Vorbim despre protecție socială, despre asigurarea medicală, dar și despre pensii, în special ale migranților din Italia și Grecia. Cu Grecia au fost deja inițiate discuții cu privire la acordurile de securitate socială, cu Italia procesul este mai dificil. Și va dura. Dar Guvernul se orientează spre semnarea și implementarea acestui acord.
Un alt element extrem de important este legat de păstrarea identității naționale. BRD a dezvoltat un amplu program de susținere a diasporei, în cadrul a diferite sărbători mari: Crăciun, Paște, Mărțișor, Sărbătorile Naționale. Ceea ce putem noi oferi diasporei este susținerea evenimentelor culturale, organizate în diasporă, prin furnizarea costumelor naționale, a simbolicii statului, dar și organizare a turneelor artiștilor moldoveni. În acest fel, se creează conexiunea dintre noi, cei rămași acasă, și cei plecați. În anul trecut am trimis în diasporă peste 5 000 de cărți de limbă și cultură română, dar și un program inovativ de învățare a limbii române pe calculator.
Apoi, oferim suport celor care organizează acțiuni de caritate și voluntariat. Acum,
înainte de Crăciun, mulți dintre cei plecați adună camioane întregi de mărfuri pentru casele de copii din R. Moldova. Suntem aici pentru a le oferi tot suportul necesar pentru a facilita transportarea.
În afară de asta, un segment important este dedicat informării cetățenilor care nu sunt admiși în Rusia. Există acum posibilități pe care oamenii care vor să plece le pot folosi, de exemplu, sunt oportunități de muncă în Israel, în condiții sigure. Primim zilnic telefoane de la cei plecați pentru diferite tipuri de suport.
În cazul în care apar probleme legate de permise de conducere, de exemplu, sau acte civile, sau posibilități de deschidere a afacerilor, noi suntem cei care facem legătura cu ministerele de linie, dar și cu proiecte internaționale, care oferă suport migranților.
Începând cu luna aprilie a acestui an, cetățenii R. Moldova pot circula fără vize în Uniunea Europeană. Cum au primit această veste moldovenii din diasporă?
În prima zi în care a fost posibilă călătoria fără vize în Europa, Guvernul a organizat o vizită în Grecia. Am trăit, alături de rudele diasporei, momente emoționante de întâlnire a cuplurilor tinere care nu s-au văzut de trei ani sau întâlniri ale părinților cu copiii. Pe de altă parte, cei care nu aveau statut regularizat pot să vină în sfârșit acasă să își viziteze rudele. Care ar putea fi reacția oamenilor la o asemenea realizare? Moldovenii de peste hotare sunt mulțumiți de perspectiva circulației fără vize. Este o normalitate să circuli fără opreliști, la care noi am ajuns prin multă muncă. Cei din afară sunt conștienți de acest lucru și ne susțin. Pentru ei acesta, dar și semnarea Acordului cu UE sunt un pas primar și real spre viitorul european al țării.
Există păreri potrivit cărora cei care au plecat peste hotare au făcut deja alegerea și nu ar trebui să-i preocupe evenimentele din R. Moldova, chiar dacă, se știe, banii trimiși de aceștia acasă ajută enorm R. Moldova. Dumneavoastră ce aveți a le spune acestor detractori?
Cei plecați contribuie la dezvoltarea țării nu doar prin banii pe care îi remit acasă, dar și prin contribuții culturale, intelectuale sau de afaceri. Sunt multe proiecte care sunt implementate din inițiativa diasporei.
Mulți dintre cei plecați, în special în anii 2000, nu au făcut această alegere din proprie inițiativă. Noi numim acest val de migrație – migrație din disperare. Oamenii au plecat din lipsă de perspectivă și oportunități. Dar ei sunt conectați cu cei de acasă. Urmăresc în permanență știrile și se implică. Uneori, mai mult decât cei care stau în fața televizorului în R. Moldova.
Revenirea celor plecați peste hotare este unul dintre scopurile noastre. Înțelegem că experiența de viață europeană le-a creat așteptări și pentru țară. Dezvoltăm R. Moldova împreună. Fiecare dintre noi este cetățean al Moldovei, deci este preocupat de bunăstarea acestei țări, indiferent de locul în care se află acum.
Cu ce campanie a instituției pe care o conduceți vă mândriți cel mai mult? Care a avut cel mai mare impact în opinia Dvs.?
Toate campaniile și programele BRD sunt gândite cu multă grijă și în baza analizei de nevoi a cetățenilor. Ele sunt diferite și se adresează grupurilor diferite de cetățeni. De aceea, nu știu dacă pot alege între ele. Cu siguranță, BRD a devenit cunoscut prin Programul DOR, destinat copiilor din diasporă.
În același timp, Gala Studenților Originari din R. Moldova este un alt program la care ținem foarte mult. Este important ca tinerii noștri să fie apreciați în țara lor. Studenții universităților din R. Moldova au această posibilitate. Cei plecați au fost ignorați până acum.
Nu pot ignora nici Primul Forum online al premierului cu diaspora. A fost pentru prima oară în istoria recentă când oamenii plecați au putut adresa întrebări în regim live prim-ministrului R. Moldova.
Zilele Diasporei, Forumul Economic al Diasporei au avut răsunet mare.
Tot ceea ce facem cu echipa este orientat spre excelență, inovație și răspuns la solicitări. De aceea, este dificil să decid care e programul cu care mă mândresc cel mai mult.
Vă mulțumim!
Ultima tentativă a lui Putin de a ÎNGENUNCHEA R. Moldova: ,,În această zi sfântă de Crăciun, imperiul răului, condus de Putin, a atacat Ucraina cu 70 de rachete și 100 de drone. El vrea ca și moldovenii să înghețe și să stea în întuneric"
Maia Sandu CONDAMNĂ bombardamentele lui Putin asupra Ucrainei și violarea spațiului aerian al R. Moldova de către rachetele rusești. ,,În timp ce țările noastre sărbătoresc Crăciunul, Kremlinul alege distrugerea"
Rusia terorizează Ucraina cu un atac aerian masiv, în dimineața de Crăciun. Rachetele lui Putin au violat din nou spațiul aerian al R. Moldova