08:12:59 18.10.2024
Stiri

Revederea FĂRĂ VIZE: „Am dormit la Odesa în stradă"

Social 04.05.2014 11:05 Vizualizări2183 Autor: Mariana Rață
Revederea FĂRĂ VIZE: „Am dormit la Odesa în stradă


Regăsire // Liberalizarea regimului de vize le-a adus moldovenilor fericirea revederii celor dragi aflați peste hotare

Terasa din fața Acropolei, colină sacră din Atena, Grecia, pe care se spune că s-au dat lupte între zei, a fost luni un loc al visurilor moldovenești împlinite. În prima zi de liberalizare a regimului de vize, aici și-au dat întâlnire moldovenii din diasporă, veniți să-și întâmpine părinții sau copiii care îi vizitează pentru prima dată.

„Nu credeam că mai ajung”

Liova Bondarciuc a ieșit pe 28 aprilie curent pentru prima dată din republică. Chiar dacă are trei copii și toți sunt stabiliți peste hotare, bătrânul spune că nu a putut până acum să îi viziteze. „Nu a fost chip să facem rost de o viză nici pentru Grecia, unde e fiul meu, nici pentru Spania, unde am o fiică, nici pentru Italia, unde e cealaltă fată. Mă duc acum să îi văd cum trăiesc, cum s-au așezat la casele lor. Nu credeam că am să mai ajung să fac asta”, ne dezvăluie planurile sale bărbatul în timp ce ține strâns într-o mână pașaportul biometric, iar în alta, niște stegulețe cu drapelul UE. În clipa revederii, fiul i-a fugit în întâmpinare cu brațele deschise.

„Știu ce înseamnă să stai nopțile la consulate”

Pe Iraida Burlacu, venită la Atena pentru a-și revedea cele două fiice care locuiesc de mai mulți ani aici, nu o aștepta nimeni pe terasa de la Acropolă. Bătrâna s-a retras într-un colț al aleii din preajmă și privea tristă la fericirea altor revederi. „Mătușă Iraida, ți-au venit fetițele!”. Anunțul a săltat-o pe bătrână de pe geamantan și a aruncat-o în brațele fiicelor. „Dar Ghiorghiță unde este?”, a observat imediat femeia lipsa nepotului pe care l-a crescut timp de 12 ani. „Am venit, mamă, să te luăm la noi”, i s-a adresat Ana. Auzind despre faptul că în curând moldovenii vor putea călători fără vize în UE, fiicele IraideiBurlea i-au trimis din timp bani pentru a-și face pașaport biometric. „I-am făcut și bărbatului meu, dar el s-a temut să zboare cu avionul. Data viitoare venim cu autobuzul”, ne explică bătrâna de 69 de ani. Femeia este decisă să călătorească mult de-acum încolo, dacă îi va permite sănătatea. „Eu știu tare bine ce înseamnă să stai cu nopțile pe la consulate ca să obții vize. Odată, am dormit în stradă, la Odesa, pentru a-mi face viză ca să le pot vedea”, spune Iraida Burlacu, privindu-și cu dragoste fiicele.

Jugul ilegalității

Fosta profesoară de biologie Lora Racu apreciază mai mult ca oricine anularea vizelor pentru călătoriile în UE. În urmă cu 15 ani, era cât pe ce să își piardă viața în încercarea de a ajunge ilegal în Grecia. Și astăzi o podidesc lacrimile când își amintește de cele cinci zile petrecute pe nedormite în munți. „Pe 6 decembrie 1999, ne-am pornit din R. Moldova în Grecia. Aveam viză doar pentru Bulgaria, iar de acolo, am mers pe jos, prin omăt. Am traversat munți. Nu am dormit cinci zile. Ne așezam pe genți ca să dormim câteva minute. Mai mult nu puteam, de frică să nu înghețăm, pentru că aveam și hainele ude. Nu puteam face nici focul ca să nu fim văzuți. Eram vreo 17 persoane. S-au folosit de noi niște afaceriști. Ne-au dus ca pe niște lighioane și ne-au lăsat să murim în zăpadă. Am reușit să supraviețuiesc doar datorită scrisorelelor pe care mi le-au dat la plecare cei trei copii. Citeam: „Mămico, te iubim și te așteptăm” și plângeam. Asta îmi dădea forțe”, își amintește cu durere femeia care a venit la petrecerea organizată la Atena cu ocazia liberalizării regimului de vize ca la sărbătoare, în ie națională.

„M-au uitat copiii”

Voi nici nu vă imaginați ce înseamnă să nu poți să te întorci măcar din când în când acasă. Prima dată când am plecat peste hotare și am revenit acasă peste un an, copilul s-a uitat la mine și l-a întrebat pe soțul meu cine este educatoarea asta. Mă uitase. Mi-am pierdut familia, pentru că nu am putut să văd cum îmi cresc copiii. Mult timp m-am aflat ilegal peste hotare, de aceea nu am putut reveni. Acum, merg acasă, dar sunt primită ca un oaspete. Copiii mei au viața lor, eu nu fac parte din ea. Sunt lucruri pe care nu le poți cumpăra cu toți banii din lume. Am câștigat puțini bani, dar am pierdut mult mai mult”, își spune durerea Larisa Liubinschi care și-a revăzut, cu ocazia liberalizării regimului de vize, fiul. Sergiu recunoaște că a mai călătorit în ultimii ani peste hotare, dar a avut alte „priorități”. „Așa a fost să fie. Nu am reușit”, spune băiatul care de 18 ani trăiește departe de mama sa.

„O să mai vin neapărat”

Cu pașaportul biometric în buzunar, luni dimineață, în prima zi de călătorii fără vize în UE, s-a pornit la Atena șiDomnica Vasilache, cu bagajele burdușite cu ouă roșii, cozonac și dulciuri moldovenești pentru cei doi nepoței de trei anișori pe care îi are acolo și pe care nu-i văzuse niciodată. Clipa întâlnirii i-a speriat pe gemeni care s-au ferit să vină în brațele bunicii. „Nu mă cunosc, pentru că nu m-au văzut niciodată. Am mai vorbit noi pe skype de câteva ori, dar dacă nu îl plătești, ți-l taie repede”, explică bătrâna ezitarea băiețeilor pe care nu i-a lăsat din brațe pe tot parcursul zilei. Până spre seară, micuții și-au îndrăgit bunica și nu mai voiau să o lase să plece. „Mâca o să mai vină neapărat la voi, de fiecare dată când adunăm bani de drum”, le promite ea printre lacrimi.

Planuri de călătorie

La fel de bucuroși de „căderea” vizelor sunt și tinerii dornici să descopere lumea. Liliana este studentă și și-a dorit dintotdeauna să călătorească. „Acum, îmi voi putea realiza această dorință. Deja mi-am făcut un plan al țărilor pe care le voi vizita. Am în toate rude sau prieteni, așa că nu voi cheltui bani pentru cazare. Grecia am văzut-o astăzi. Urmează Italia. Cine știe, poate reușesc să obțin și vreo bursă de studii pe undeva prin Uniunea Europeană”, își face planuri tânăra, plimbându-și privirile peste rămășițele vechilor temple ale Atenei.

1600 de moldoveni au ieșit din republică în prima zi de liberalizare a regimului de vize. Mulți dintre ei au plecat peste hotare pentru a-și revedea rudele stabilite de mai mulți ani în țări ale Uniunii Europene

Hora reunirii, cu diplomați europeni

Abolirea regimului de vize i-a prins în horă și pe europeni. Șeful Delegației UE în R. Moldova, PirkkaTapiola, a dansat alături de moldovenii din Grecia și mai mulți oficiali moldoveni o horă moldovenească la Atena.

Concerte cu ocazia anulării vizelor pentru UE au fost organizate de membrii diasporei moldovenești din mai multe orașe europene. Și la Chișinău, dar și în mai multe centre raionale din R. Moldova, liberalizarea regimului de vize a fost marcată prin manifestări publice de amploare.

30 de state, fără viză

Începând din 28 aprilie 2014, cetățenii R. Moldova, posesori de pașapoarte biometrice, pot efectua călătorii de până la 90 de zile pe parcursul a șase luni, în 26 de state membre ale spațiului Schengen și patru țări din UE care nu sunt membre ale Acordului Schengen. Este vorba de Belgia, Italia, Danemarca, Franţa, Portugalia, Suedia, Germania, Spania, Finlanda, Luxemburg, Grecia, Islanda, Olanda, Austria, Norvegia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Elveția, Liechtenstein, dar și Bulgaria, Cipru, România și Croația.

Regimul liberalizat de vize nu se va extinde și asupra Irlandei și Marii Britanii. Pentru aceste state vom avea în continuare nevoie de vize. Călătoria fără vize nu va oferi și dreptul de a munci pe teritoriul UE.

Recomandări pentru o călătorie fără vize în UE

La ieșirea din Republica Moldova, cetățenii moldoveni care călătoresc în baza pașaportului biometric în UE vor trebui să precizeze care este scopul călătoriei. „Acestea nu sunt restricții, dar sunt reguli. Dacă mergi la un eveniment, trebuie să ai o invitație. Dacă pleci la rude sau prieteni, trebuie să știi adresele de contact ale acestora. Dacă e vorba de turism, trebuie să ai o rezervare la hotel, un bilet pentru avion, tren sau alt transport. Dacă pleci cu mașina, să ai un traseu bine stabilit, cartea verde și asigurare”, explică viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Iulian Groza.

Moldovenii nu sunt obligați să-și cumpere asigurarea medicală, deși acest lucru e recomandat. Cetățenii care pleacă în UE vor trebui să aibă la ei și mijloace bănești. Suma depinde de perioada de ședere în spațiul Schengen, iar recomandarea este de 50 de euro pe zi.

Moldovenii care vor încălca regulile de aflare în statele UE vor fi sancționați cu amenzi care ajung până la 3 000 de euro sau vor primi interdicția de a intra în spațiul Schengen de la unul până la cinci ani.

Iurie Leancă, prim-ministrul R. Moldova

„28 aprilie 2014 este o zi istorică! Noi am dorit ca și cetățenii Republicii Moldova să nu se mai simtă niciodată inferiori față de semenii lor europeni, iar pașaportul albastru să devină un element de mândrie, pe care să-l purtăm prin lume cu demnitate”.

Igor Corman, președintele Parlamentului

„Ziua de astăzi demonstrează că R. Moldova a îndeplinit toate condiţiile, eforturi depuse din 2009 încoace. Paşaportul moldovenesc capătă altă valoare. Astăzi, UE îşi deschide uşaşi noi trebuie să respectăm regulile gazdelor, pentru că imaginea R. Moldova depinde de noi”.

PirkkaTapiola, șeful Delegației UE în R. Moldova

„Liberalizarea regimului de vize este o realizare cu adevărat extraordinară şi produsul unui efort comun al UE şi R. Moldova care duce la anularea barierelor din minţile oamenilor. Dar apropierea de Uniunea Europeană înseamnă reforme, acţiuni concrete şi schimbarea lucrurilor”.

Vlad Filat, președintele Partidului Liberal Democrat

„Prima zi de liberalizare a regimului de vize a adus reîntregirea unor familii, urmează de-acum încolo şi mai multe familii să se reîntregească. Vreau să spun că succesul are mulţipărinţi, dar la început eram puţinişiţin să mulţumesc tuturor celor care au muncit extrem de mult pentru acest succes”.

Marian Lupu, președintele Partidului Democrat

„Astăzi a căzut o cortină de fier şi s-a produs o echitate – cetăţenii R. Moldova pot circula atât în Est, cât şi în Vest fără vize. Iar paşaportul moldovenesc a câştigat o plusvaloare”.

Ion Hadârcă, președintele Partidului Liberal Reformator

„Trăim una dintre puținele clipe de fericire pentru istoria neamului. Liberalizarea regimului de vize cu UE este una dintre marile bucurii după Adunările Naţionaleşi această zi este una a construirii punţilor libertăţii”.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.10.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce separatiștii v...

11.10.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ziarul NAȚIONAL a al...

07.10.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alegerile din 20 oct...

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md