REȚETE // O conservă de ton şi TREI salate
O conservă de ton poate fi punctul de plecare pentru nişte salate delicioase şi hrănitoare. Cu puţină imaginaţie puteţi să aveţi o masă rapidă şi gustoasă în doar câteva minute şi cu costuri minime.
Salată de quinoa şi ton
Ingrediente:
Pentru quinoa
500 g quinoa
1,250 l apă sau supă pui
2 fire de cimbru proaspăt
1 foaie de dafin
1 ardei iute uscat
Sare
Pentru sos
1 căţel de usturoi tocat mărunt
Coaja de la o lămâie
2 linguri de oţet
1 linguriţă de muştar Dijon
1 linguriţă de miere
50 ml ulei de măsline extravirgin
Sare
Piper proaspăt măcinat
Pentru salată
1 lămâie
1 castravete de mărime medie
1 cutie de ton bucăţi în ulei
Salată rucola
Frunze de mentă proaspătă
Oregano proaspăt
Seminţe de pin
1 şalotă tocată mărunt
Sare
Piper negru
100 g brânză proaspătă de capră
Mod de preparare:
Quinoa se spală într-o sită până când apa este curată, apoi se pune la fiert cu apa sau supa de pui, cimbrul, foaia de dafin, ardeiul iute şi sare. Se lasă să fiarbă şi când să în clocot se lasă focul mai mic şi se mai lasă 20-25 de minute. Se ia de pe foc, se scurge de apă, se scot frunza de dafin şi cimbrul şi se lasă să se odihnească.
Pentru sos se pun într-un vas usturoiul, oţetul, muştarul şi mierea şi se bat cu telul până se omogenizează. Se adaugă şi uleiul de măsline puţin câte puţin până se face o emulsie. Se asezonează cu sare şi piper.
Coaja de la lămâie se rade într-un bol mare. Lămâia se curăţă, i se scot seminţele şi se toacă mărunt. În bol se adaugă şi restul ingredientelor, quinoa şi sosul şi se amestecă. Se serveşte cu brânză de capră presărată deasupra.
Salată de ton, paste orzo şi broccoli
Ingrediente:
2 linguri de unt
1 ceapă medie tocată mărunt
1 linguriţă de cimbru uscat
400 g paste orzo
500 ml lapte
500 ml apă
Sare
Piper proaspăt măcinat
1 broccoli
1 conservă de ton
50 g parmezan
Mod de preparare:
Untul se topeşte şi apoi se adaugă ceapa, cimbrul, sarea şi lasă aproximativ opt minute, amestecând din când din când. Se adaugă pastele orzo şi se lasă un minut, apoi se adaugă laptele, apa şi piperul. Se fierb 12-15 minute.
Broccoli se taie în bucăţi mici şi când pastele sunt aproape fierte se adaugă în vas. Se lasă trei minute. Se ia de pe foc şi se adaugă tonul şi brânza. Se lasă până se topeşte brânza şi se mai asezonează cu sare şi piper după gust. Se serveşte imediat.
Salată Nicoise
Ingrediente:
Pentru vinegretă
50 ml oţet de vin alb
1 căţel de usturoi
1 linguriţă de muştar Dijon
100 ml ulei de măsline
Sare
Piper
Pentru salată
2 ouă mari
200 g cartofi
110 g fasole verde păstăi
1 conservă de ton
2 roşii prunişoare
O salată verde
70 g măsline nicoise
Fileuri de anşoa
Mod de preparare:
Pentru vinegretă se amestecă toate ingredientele bătând cu telul până când compoziţia devine o emulsie.
Ouăle se fierb şi se taie felii. Cartofii se fierb şi ei şi se taie în cubuleţe. Fasolea se fierbe 3-4 minute cât să fie crocantă. Toate ingredientele se pun într-un bol, se pune peste ele vinegreta şi se amestecă.
Sursa: gustarte.ro
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md