REȚETE inedite cu pește. Perfecte pentru sărbătorile din Post când e dezlegare
Pe 25 martie, de Buna Vestire, este dezlegare la pește. Următoarea va fi de Florii, pe 1 aprilie. Așadar, două prilejuri de a ne delecta cu bunătăți din somon, macrou sau merluciu, pești delicioși, hrănitori și cu numeroase beneficii pentru sănătate. Iată câteva rețete inedite cu pește, dacă vrei să ieși un pic din rutina preparării pe grătar, la cuptor sau… pané.
La grătar
Ingrediente: două fileuri de somon, sare, piper, bețe pentru frigărui, salată, roșii cherry, o lămâie
Preparare: somonul se taie bucăți, iar acestea se înfig în bețele pentru frigărui. Se rumenesc pe grătar câte 3-4 minute pe fiecare parte, apoi se stropesc cu suc de lămâie și se condimentează. Se servesc calde, pe un pat de salată și cu roșii cherry alături.
Piftie (răcituri)
Ingrediente: un crap de 1 kg, o ceapă, un morcov, o rădăcină de pătrunjel, 6-10 boabe de piper, trei căței de usturoi, o frunză de dafin, sare, gogoșar murat, lămâie.
Preparare: se pun la fiert în apă cu sare ceapa, morcovul și pătrunjelul curățate și spălate, dafinul, piperul, capul și coada de pește. După ce au fiert legumele, se strecoară zeama, se toarnă în alt vas și se adaugă trunchiul de crap feliat – zeama trebuie să acopere peștele cu cel mult două degete. Se ia spuma și se lasă pe foc până când carnea e fiartă. Se scoate peștele, se dezosează și se așază într-un castron, peste felii de gogoșar murat. Zeama se strecoară, se amestecă apoi cu usturoiul zdrobit și se toarnă în castron, peste pește și gogoșar. Se lasă la răcit. Se poate servi cu lămâie.
Piccata
Ingrediente: 4 fileuri de crap, 100 g făină, 3 linguri de ulei de măsline, 2 căței de usturoi, 100 ml vin alb sec, zeama de la o lămâie, două linguri de capere, busuioc, sare, piper.
Preparare: într-o farfurie adâncă se amestecă făina cu sare și piper. Se dau fileurile prin amestec și se scutură excesul. Într-o tigaie mai mare se încinge uleiul și se prăjesc bucățile de pește pe ambele părți, cam trei minute pe fiecare, până se rumenesc. Se scot și se dau deoparte.
În aceeași tigaie, la foc mediu, se călește usturoiul un minut, apoi se stinge cu zeamă de lămâie și vin. Se adaugă caperele și sare și piper după gust. Se pune peștele înapoi în tigaie și se lasă să fiarbă câteva minute, până scade sosul. Se scoate peștele pe un platou, se toarnă sosul peste el și se ornează cu busuioc proaspăt. Se poate servi cu garnitură de legume.
Indian
Ingrediente: 1,5 kg pește (merluciu, cod, macrou etc.), o ceapă, 4 căței de usturoi, o conservă de roșii (de 400 g), 5 cartofi albi, două lingurițe rase de turmeric, o linguriță de pudră de curry, o linguriță de Garam Masala, una-două lingurițe de fulgi de chilli, două linguri de făină, 4 linguri de ulei, sare, piper, ardei iute.
Preparare: se curăță peștele de intestine și solzi, apoi se taie capul și coada, care se pot păstra pentru alte feluri. Se taie peștele în bucăți mai mari. Se amestecă făina cu o linguriță de turmenic, o linguriță de sare și o linguriță de piper. Se trec bucățile de pește (șterse în prealabil cu șervete de bucătărie) prin acest amestec, apoi se prăjesc în uleiul încins câte două minute pe fiecare parte. Se scoate peștele din tigaie și se păstrează la cald.
În uleiul rămas se călește ceapa tocată mărunt. Când s-a înmuiat, se adaugă usturoiul strivit și se mai călește un minut. Se adăugă apoi roșiile din conservă, scurse de suc și strivite cu furculița. Se condimentează cu sare, chilli, o linguriță de turmeric, Garam Masala și curry.
Se călește totul încă cinci minute. Se adaugă două căni și jumătate de apă și cartofii feliați și se lasă să fiarbă totul la foc mediu cam 30-40 de minute (până cartofii sunt fierți). Se așază bucățile de pește în curry, se dă focul la mic, se pune capacul pe tigaie și se mai lasă să fiarbă 10 minute. Se presară pătrunjel tocat și se servește cu ardei iute.
Burger
Ingrediente: 400 g somon fără piele și oase, două cepe roșii mici, 3 căței de usturoi, o linguriță de muștar Dijon, câteva fire de pătrunjel, o felie de pâine, sare și piper după gust, două chifle mari (cu susan sau fără), două linguri de ulei, ruccola, o roșie, un castravete, sos de usturoi.
Preparare: se mărunțește somonul (în robotul de bucătărie) sau se taie cu cuțitul – trebuie obținute bucăți mici, nu transformat peștele în pastă! Se adăugă o ceapă tocată fin, usturoiul pisat, muștarul, pătrunjelul tocat și pâinea înmuiată în apă, apoi scursă bine.
Se amestecă și se asezonează cu sare și piper după gust. Se udă puțin mâinile și se formează doi burgeri. Se încălzește o tigaie pe foc mediu spre mare. Se unge tigaia cu puțin ulei, se pun burgerii de somon în tigaie și se prăjesc pe fiecare parte câte 3-4 minute, până devin aurii. Chiflele se taie în două și se rumenesc în tigaie pe partea tăiată. Se pun frunze de ruccola, apoi burgerul, urmat de felii de roșie, castravete și ceapă tăiată rondele. Se toarnă sos de usturoi după gust și se acoperă cu cealaltă jumătate de chiflă.
Sursa: libertatea.ro
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania