REȚETĂ tradițională // Gulaș de ciuperci, fără carne
Una dintre mâncărurile cel mai des gătite în Ardeal este gulaşul. Originile sale vin din pusta ungară, de acum câteva secole, când era considerată o mâncare a celor umili, iar în timp a ajuns un preparat pe gustul nobililor maghiari. Gulaşul este o combinaţie dintre tocăniţă şi supă.
Una dintre cele mai delicioase mâncăruri ardeleneşti este gulaşul. Despre aceasta se spune că a apărut în pusta maghiară, în Evul Mediu, şi că numele acestui preparat provine de la păstorii de vite care-şi potoleau foamea cu această mâncare consistentă.
Pentru această rețetă, veți avea nevoie de următoarele INGREDIENTE:
600 g mix de ciuperci (am folosit 200 g ciuperci champignon; 200g hribi congelate; 200 g ghebe congelate)
1 cățel usturoi
1 fir mic rozmarin
1 fir mic cimbru
5 fire pătrunjel
1 lingură ulei
sare
piper negru
Pentru a prepară sosul, veți avea nevoie de:
1 ardei roșu (gras sau kapia; aprox 150 grame)
jumătate de ceapă mică (cca 15 grame)
1 cățel usturoi
1 linguriță cu vârf boia de ardei dulce
1 linguriță cu vârf pastă de roșii
1 linguriță de oțet balsamic
1 lingură zahăr
1 lingură ulei
sare
Cum se prepară?
Dacă folosiți ciuperci congelate începeți cu ele: le puneți într-o tigaie largă, la foc mediu și le lăsați până sunt decongelate complet. Strecurați sucul lăsat de ciuperci, presând bine pe ciuperci; rețineți separat ciupercile și sucul lăsat.
Măsurați sucul lăsat de ciuperci și completați cu apă dacă e cazul astfel încât să aveți 300 ml lichid. Restul ciupercilor se șterg cu un șervețel, se curăță de piciorușe și se taie bucăți potrivite.
Sosul: într-o oală încingeți uleiul și adăugați ceapa tocată, usturoiul felii groase și ardeiul curățat tăiat bucăți nu foarte mari. Se sotează împreună cinci minute, până ceapa se înmoaie un pic.
Se adaugă pasta de roșii și oțetul balsamic și se sotează împreună încă un minut.
Se trage oala de pe foc, se adaugă boiaua (dacă doriți puneți și puțină boia iute și afumată) și zahărul și se amestecă bine. Se stinge cu lichidul de pe ciuperci și se condimentează cu puțină sare. Dacă nu ați folosit ciuperci congelate folosiți 300 ml apă. Se fierbe la foc mic, timp de 25 de minute.
Se mixează sosul în blender și apoi se trece printr-o sită fină. Într-o cratiță mai largă încingeți uleiul și adăugați ciupercile crude (în cazul meu cele champignon). Se sotează la foc mare până încep să se rumenească. Se adaugă și ciupercile care au fost congelate și se sotează împreună încă 2-3 minute.
Se adaugă usturoiul tăiat felii, firele de verdeață, puțină sare și piper negru și se sotează încă un minut. Se adaugă sosul gulaș și se fierbe cu capac timp de 10 minute. Se scot verdețurile din oală.
Se drege gulașul de sare. Se adaugă pătrunjel tocat. E bun cu mămăliguță sau piure de cartofi.
Vă dorim poftă bună să poftiți alături de cei dragi!
Sursa: gandbunmedia.ro
Povestea TRAGICĂ a celor mai cunoscuți cvintupleți din lume: Cele cinci fetițe, separate de familie și expuse ca la grădina zoologică
Moartea misterioasă a geniului Eminescu sau cine a vrut să îl facă nebun?
FOTO // Drumul LUNG al unui test pentru COVID-19, rezultatele căruia sunt gata în cel puțin opt ore: Cum decurge o zi de muncă a angajaților de la laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică