REȚETĂ // Supă cremă de ardei copţi
Nu ştiu dacă aţi încercat supă de ardei copţi sau nu până acuma, eu vă asigur că e atât de gustoasă încât toate ciorbele pline de cărneturi s-ar ascunde de ruşine dacă ar trebui să se ia la întrecere cu aceasta.
Are o culoare superbă, o aromă superbă şi pe deasupra… se face în vreo 25-30 de minute.
Ingrediente:
• 8 ardei copţi, de preferinţă galbeni-portocalii intens şi roşii
• 1 ceapă mică
• 2 căţei de usturoi mari
• 2 linguri de ulei
• 1 cartof mediu, făinos
• 1 litru de supă de pui (dacă nu aveţi, e bine şi cu apă)
• 1 foaie de dafin
• 1 rămurică de cimbru proaspăt
• 100 de grame de smântână lichidă pentru gătit
• sare, piper
• opţional: crutoane, ceapă verde sau alte garnituri după preferinţă
Preparare:
Ardeii se coc de preferinţă prin contact direct cu o suprafaţă încinsă (pe grătar, pe plită sau disc) şi doar în ultima instanţa în cuptor, pentru că în cuptor se vor înmuia, dar nu vor avea niciodată gustul afumat pe care îl capătă în prima variantă. După ce ardeii sunt înnegriți bine de jur împrejur, se scot într-un castron şi se ţin acoperiţi să aburească, astfel se vor decoji foarte uşor.
1. Ardeii se decojesc de pielițe şi se pun într-o farfurie în care să se colecteze şi zeama delicioasă pe care o lasă.
2. Ceapa se toacă mărunt, usturoiul se zdrobeşte şi se pun la călit într-o cratiţă de mărime potrivită în care s-a încins în prealabil uleiul. Se adaugă o linguriţă de sare de la început.
3. Se curăță cartoful şi se spală, apoi se taie cubuleţe mici, care se adaugă peste ceapa deja înmuiată. Se căleşte cartoful 2-3 minute, apoi se adaugă ardeii curăţaţi pe cât posibil de seminţe şi zeama pe care au lăsat-o.
4. Se adaugă supă de pui (sau apă fierbinte), dafinul şi frunzuliţele de cimbru rupte de pe rămurele.
5. Se fierbe supa până când cartoful este moale şi se sfărâmă cu uşurinţă. Se scoate frunza de dafin şi se pasează în blender sau cu blenderul de mână.
6. După ce supă are o consistență fină, se adaugă 50 de grame de smântână şi se omogenizează bine (50 de grame de smântână se păstrează pentru servit).
7. Supa se asezonează cu sare şi piper măcinat proaspăt din belşug şi este gata de servit.
Se serveşte supa în boluri, cu smântână pe deasupra, ornată eventual cu ceapă verde tocată fin sau cu alte ierburi aromatice după plac. Ca şi garnitură se potrivesc crutoanele, crackers-îi, biscuiţii cu parmezan etc. Poftă bună!
Sursa: retetecalamama.ro
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania