REȚETĂ // Învață să faci cea mai bună budincă
Amestecând două ingrediente, vei obține o combinație delicioasă și nutritivă de grăsimi bune, proteine și fibre. Cum să faci cea mai bună budincă cu semințe de chia și lapte de cocos?
Semințele de chia sunt foarte versatile și au fost folosite din vremuri străvechi pentru efectul lor energizant și cantitatea însemnată de proteine. Dacă nu ești obișnuită cu ele și nu știi exact cum să le consumi, află că poți să faci foarte multe rețete cu semințe de chia: de la budinci delicioase, la un gem rapid şi până la icre vegetale.
De asemenea, ele pot să înlocuiască oul în preparatele coapte. Dacă vrei să faci o prăjitură de post sau vegană poţi să înlocuieşti oul cu seminţele de chia amestecate cu apă. Pentru a înlocui un ou ai nevoie să amesteci o lingură cu seminţe de chia şi trei linguri de apă. Se lasă 15 minute până când seminţele absorb lichidul şi vor avea o consistenţă gelatinoasă.
De ce să mănânci seminţe de chia
Beneficiile acestor seminţe minuscule sunt foarte numeroase. Aceste seminţe minuscule sunt pline de nutrienţi valoroşi pentru corpul nostru: fibre, acizi graşi omega-3 (scad colesterolul rău), proteine, vitamine (A, B, E, D), antioxidanţi şi minerale (calciu, fosfor, potasiu, sulf, fier, iod, cupru, zinc, sodiu, magneziu, mangan). Iată-le pe cele mai importante care ar trebui să te convingă să le introduci în dieta ta:
- îmbunătăţesc digestia;
- te ajută să dormi mai bine, datorită triptofanului, o substanţă care determină creşterea nivelului de melatonină şi serotonină. Acest lucru te va ajuta să ai un somn odihnitor şi să te trezeşti plină de energie dimineaţa;
- alungă poftele culinare şi previn depunerile de grăsime. Datorită conţinutului bogat în fibre solubile, seminţele de chia conferă o senzaţie de saţietate, reglează nivelul glicemiei, scad colesterolul rău şi împiedică absorbţia grăsimilor;
- să ai părul strălucitor, datorită conţinutului bogat în proteine;
- scad colesterolul rău;
- previn inflamaţiile în corp care favorizează apariţia unor boli grave, datorită conţinutului ridicat în acizi graşi omega-3.
Cum să faci acasă lapte de cocos
Este foarte important să cauți un lapte de cocos care conține cât mai multă pulpă, deoarece sortimentele din comerț le găsești adesea foarte diluate și cu mulți aditivi.
Prin urmare, dacă ai răbdare și timp este de preferat să-l faci în casă fie din fulgi de cocos organici, fie din nucă de cocos întreagă.
Astfel, te asiguri că ai obținut un lapte de cocos delicios pe care îl poți folosi pentru a prepara cea mai bună budincă cu semințe de chia. Ca să faci lapte de cocos acasă trebuie să folosești o cană de fulgi de cocos organici cu 2-3 căni cu apă caldă și să mixezi împreună ingredientele în blender.
Cel mai bun lapte de cocos îl vei obține dacă folosești o nucă de cocos pe care să o spargi, să cureți miezul de coajă, să-l feliezi și să adaugi o cantitate dublă de apă peste ea atunci când mixezi în blender.
Indiferent că folosești fulgii sau nuca întreagă vei obține un lapte cremos și consistent, care nu are legătură cu cel cumpărat. După ce ai mixat bine nuca de cocos cu apa caldă, trebuie să folosești un tifon pentru a strecura laptele.
Folosește laptele pentru a face cea mai bună budincă cu semințe de chia și lapte de cocos.
Cum să faci budinca cu semințe de chia și lapte de cocos
Ca să faci rețeta de bază trebuie doar să amesteci două linguri cu semințe de chia într-o cană cu lapte de cocos. În funcție de consistența dorită, poți să mărești cantitatea de semințe care se vor umfla și vor absorbi laptele, formând astfel o budincă delicioasă. Adaugă o linguriță de sirop de agave sau miere de albine, amestecă bine și lasă la înmuiat 15 minute până când semințele de chia se umflă.
Astfel ai obținut cea mai bună budincă cu semințe de chia și lapte de cocos pe care o poți combina cu fructele tale preferate, granola sau nuci/semințe. De asemenea, poți să folosești diverse pulberi sănătoase, cum ar fi matcha sau turmeric pentru a colora budinca și a o face mai sănătoasă.
Sursa: eva.ro
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md