REȚETĂ // Cum se prepară mâncarea de gutui pe care o găteau bunicile noastre
Toamna se numără gutuile! Aceste fructe aromate, savuroase, sunt așteptate tot anul de către cei care iubesc gustul dulce-acrișor. În general, le consumăm crude, neștiind cum să le preparăm. Cu mulți în ani în urmă, în cărțile de bucate se găseau rețete pe bază de gutui sau prune uscate. Astăzi bucătăria modernă pare că le-a uitat. Iată cum se prepară mâncarea de gutui pe care o găteau bunicile noastre. Multora le va aduce aminte de gustul copilăriei.
Cum să preparați mâncarea de gutui
Rețeta păstrată cu sfințenie de generații întregi face posibil ca noi să învățăm să gătim o mâncare gustoasă din gutui. Este ușor de preparat. Aveți nevoie de numai câteva ingrediente:
– 3 gutui
– 2-3 linguri ulei;
– 500 grame piept de pui;
– 3 linguri zahăr;
– scorțișoară;
– sare;
– apă.
Aveți nevoie de o cratiță în care să încingeți uleiul. Pieptul de pui se taie felii subțiri și se rumenește puțin în ulei, până capătă o culoare ușor aurie.
Într-o altă cratiță se pune zahărul la foc mic și se lasă să se caramelizeze până prinde o culoare maronie-roșcată. Gutuile se spală bine de puf, apoi se taie felii subțiri și se adaugă peste zahărul caramelizat, adăugându-se scorțișoară și apă cât să le acopere. Se lasă să fiarbă încă cinci minute după ce au dat în clocot, apoi se adaugă feliile de pui rumenite împreună cu uleiul. Se fierb împreună până când carnea și bucățile de gutui se înmoaie, iar gusturile se întrepătrund. La final se adaugă sare.
Mâncarea se servește caldă. Gustul dulce-acrișor al gutuilor va da sosului o aromă specială, iar combinația cu pui rumenit va fi o încântare pentru papilele gustative!
Sursa: avantaje.ro
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”