REȚETĂ // Ardei umpluți cu varză murată
Vă recomand una din rețetele tradiționale - ardei murați cu varză. Este un aperitiv nelipsit la mesele festive, și nu numai, în perioada de toamnă dar unele gospodine le conservează și pentru iarnă în borcane.
Se face de obicei în găleți emailate de 10 litri și, potrivit lalena.ro, se țin în beci câteva săptămâni până se termină. Am adaptat rețeta la condițiile de bloc și bineînțeles nu în așa cantitate mare.
Important că ardeii sunt delicioși murați așa împreună cu varza, fără oțet și conservanți - doar fermentație naturală.
Ingrediente:
Ardei gras - 10 buc
Varză albă - 2 kg
Morcovi - 2 buc
Ceapa albă - 2 buc
Frunze de țelină - 2 buc
Ulei de floarea soarelui - 50 ml
Sare (neiodată) pentru murături - 1 lingură
Pași de urmat:
1. Ardeii se curăță de cotoare și semințe. Se opăresc în apă clocotită, aproximativ 5 secunde, lăsați să se răcorească. Unele gospodine nu opăresc ardeii, deci este opțional. Eu le opăresc pentru că ei devin mai flexibili și se umplu mai bine.
2. Ceapa se călește puțin cu uleiul, să nu fie chiar maronie, doar mai „sticlită”. Lăsați la o parte să se răcorească.
3. Varza se taie fideluță, ca pentru salată.
4. Presărați sare și presați bine cu mâinile, să se înmoaie.
5. Peste varză adăugați morcovul dat prin răzătoare mai mare, ceapa călită și frunzele de țelină tăiate mărunt (este opțional). Amestecați, potriviți de sare după gust, aș recomanda s-o faceți puțin mai sărată decât mâncați de obicei.
6. Umpleți ardeii cu acest amestec de varză.
7. Îi aranjați într-un vas mai adânc.
8. Și îi presați cu ceva - eu am pus o farfurie mică și peste ea un borcan de castraveți. Imediat după preparare zeamă nu va fi deloc.
9. Peste vreo 10 ore varza va lăsa zeamă, așa și trebuie. Lăsați bolul cu ardei la temperatura camerei 1-2 zile - depinde cât de cald este în bucătăria dvs. După acest timp vor începe să fermenteze și dacă gustați zeama, va avea gust acru. Atunci puneți bolul cu ardei în frigider și lăsați minim o săptămână, ca să se mureze bine.
Dacă puneți în beci, aș recomanda să turnați ulei deasupra, să se formeze o peliculă protectoare, ca să nu facă mucegai. Asta pentru că în beci este mai cald decât în frigider.
10. După 5-7 zile puteți să gustați din ei, s-ar putea înăuntru varza să nu fie încă foarte murată, dar depinde de gusturi.
Am înțeles că pentru iarnă se conservează astfel - se aranjează ardeii murați în borcane, se toarnă zeama lor peste ei și se sterilizează borcanele 20-30 de minute în baie de apă. S-ar putea să fie ceva mai moale varza după sterilizare, dar depinde dacă este murată bine sau nu.
11. Un alt mod de servire, tăiați ardeii rondele. Vă recomand neapărat să încercați, sunt delicioși și sănătoși - la noi s-au terminat imediat, soțul este mare amator de murături din astea naturale. Poftă Bună!
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”