10:00:20 19.04.2025
Stiri

Rețea internațională de contrabandă cu mașini avariate, destructurată: 31 de milioane de euro prejudiciu și 116 vehicule confiscate în 18 țări, inclusiv România

Actualitate 17.04.2025 16:35 Vizualizări742
Rețea internațională de contrabandă cu mașini avariate, destructurată: 31 de milioane de euro prejudiciu și 116 vehicule confiscate în 18 țări, inclusiv România

Europol a colaborat într-o acțiune condusă de Parchetul European (EPPO) la Berlin și Vilnius pentru a elimina o organizație criminală care se ocupa cu contrabanda de mașini grav avariate și periculoase, aduse din Statele Unite în țările Uniunii Europene. Zece suspecți, inclusiv liderul rețelei, un cetățean lituanian, au fost arestați, iar 18 persoane au fost audiate. Prejudiciul cauzat prin neplata TVA și a unor taxe vamale depășește 31 de milioane de euro. Aproape 20 de țări, printre care și România, sunt implicate în acestă anchetă.

Investigația, realizată cu implicarea EPPO, Europol și Eurojust, împreună cu instituții juridice din zece țări, a mobilizat în jur de 1.000 de polițiști, ofițeri fiscali și vamali. Aceștia au desfășurat aproximativ 200 de percheziții în zece țări, țintind o organizație criminală care importa ilegal și vindea vehicule avariate din SUA către clienți europeni, fraudând astfel plata taxelor vamale și a TVA.

Acțiunile organizației, care acționa pe o scară vastă, au adus un prejudiciu bugetar semnificativ statelor europene. Mai mult decât atât, această schemă reprezenta un risc pentru consumatorii europeni, ce achiziționau vehicule periculoase la prețuri ridicate fără să cunoască istoria lor. Ancheta a dus la reținerea a 10 suspecți principale, dintre care unii erau cetățeni ruși, alături de alți 18 cetățeni lituanieni reținuți.

Investigația, cunoscută sub numele de cod „Nimmersatt” („Insatiable” în engleză), s-a extins din SUA până în Rusia, având legături și în Canada, Ungaria, Irlanda și Regatul Unit, precum și în 11 țări din UE. Ancheta s-a desfășurat în ultimele zile în Bulgaria, Estonia, Germania, Ungaria, Letonia, Lituania, Olanda, Portugalia, România și Spania.

Organizația criminală vizată cumpăra vehicule grav avariate de la licitații online ale companiilor de asigurări din SUA. Aceste vehicule erau aduse în UE printr-o rețea de companii false și facturi false, ascunzându-se astfel istoricul comercial al mașinilor. Potrivit anchetatorilor, mașinile ajungeau în porturi precum Anvers, Bremerhaven, Klaipėda și Rotterdam, iar infractorii prezentau autorităților vamale facturi false pentru a evita taxele vamale.

După ce mașinile erau transportate pe uscat în Lituania pentru reparații, acestea nu erau, de fapt, reparate adecvat. Mai degrabă, doar se îmbunătățea aspectul exterior pentru a părea noi și pentru a trece de certificările tehnice necesare. Odată vândute clienților finali din Germania și alte țări, acestea erau prezentate ca fiind în stare bună, chiar dacă aveau probleme ascunse, inclusiv lipsa airbag-urilor sau alte deficiențe critice de siguranță.

În Lituania, membrii organizației au folosit companii locale pentru a spăla profiturile din frauda cu TVA și vânzările de mașini. Celula lituaniană a rețelei a fost stabilită în 2020 și a fost gestionată de un cetățean lituanian, acum arestat. Din Lituania, au fost vândute aproximativ 16.500 de mașini, generând un total de 144 de milioane de euro.

Investigația a scos la iveală o schemă penală extrem de complexă, cu ramificații în 18 țări. Prejudiciul total, care este încă în curs de evaluare, este estimat la cel puțin 31 de milioane de euro, bani proveniți din TVA și taxe vamale neachitate. Au fost blocate sume până la 26,5 milioane de euro, iar conturile bancare au fost blocate, cu 116 mașini și alte articole confiscate.

Acest demers a avut loc ca parte a unei acțiuni operaționale EMPACT, având drept scop combaterea fraudelor organizate, precum și a altor infracțiuni financiare în domeniul importului și comerțului cu vehicule avariate din țări terțe către UE. Această inițiativă este condusă de Lituania și a fost coordonată de Europol pentru a combate noul „modus operandi” descoperit în această anchetă.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte