Resurse educaționale și produse de igienă menstruală în valoare de circa 1,5 milioane de lei, donate învățământului profesional tehnic din R. Moldova
Cele 81 de școli profesionale, colegii și centre de excelență din Republica Moldova au fost echipate cu seturi de resurse educaționale și produse de igienă menstruală în cadrul unui eveniment public de donare, organizat de UNFPA.
Mai exact, fiecare instituție a primit câte o boxă EduLife cu materiale educaționale interactive pentru lecțiile de dezvoltare a deprinderilor de viață și dispensere cu absorbante care vor fi instalate în blocurile sanitare din școli, cu acces gratuit pentru fete.
Fiecare boxă EduLIFE include:
Ghid pentru cadre didactice la disciplina Decizii pentru un mod sănătos de viață;
Joc educativ „Fără tabu”;
Cartonașe educative privind metodele de contraceptie;
Cartonașe educative privind căile de prevenire HIV/SIDA;
Poster „Sistemul reproductiv la băieți”;
Poster „Sistemul reproductiv la fete”;
Puzzle „Schimbările în pubertate la băieți”;
Puzzle „Schimbările în pubertate la fete”.
Investiția totală se ridică la cca 1,5 milioane de lei și este parte a programului „Conectăm tinerii cu piața muncii prin dezvoltarea deprinderilor de viață”, realizat de UNFPA Moldova în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și finanțat de către Agenția Austriacă pentru Dezvoltare din fondurile programului Cooperării Austriece pentru Dezvoltare.
Echiparea sistemului profesional tehnic cu resurse educaționale și produse de igienă menstruală va contribui la crearea unui mediu prietenos și sigur în școli și va încuraja comunicarea deschisă despre subiecte tabu privind sănătatea sexuală și reproductivă a fetelor și băieților, prevenirea violenței în bază de gen, oportunități echitabile de dezvoltare personală și profesională.
Conform unui program-pilot al UNFPA desfășurat în anul 2023, în patru școli din învățământul general, educația pentru sănătate și accesul liber la produsele de igienă menstruală în școli, contribuie la reducerea absenteismului școlar în rândul fetelor și diminuarea cazurilor de bullying. Rezultatele programului-pilot au arătat că, după instalarea dispenserelor cu absorbante, procentul elevelor care au lipsit cel puțin o dată de la lecții, în perioada menstruației, a scăzut de peste patru ori – de la 55,2% la 12,5%, iar 56% dintre fetele intervievate se simt în siguranță la școală.
Oleg Serebrian, despre discuțiile cu „Gazprom”: „Întreruperea livrărilor de gaze în regiunea transnistreană nu ar fi pur și simplu o criză, ci o catastrofă umanitară”
FOTO // Militari ai Batalionului 22 de Menținere a Păcii „Căștile albastre”, pe primul loc la o competiție din Carolina de Nord: Au concurat cu șase echipe din SUA
„Moldovagaz”, controlată de „Gazprom”, solicită MAJORAREA tarifelor la gazele naturale: „Solicitarea vine în condițiile unei creșteri considerabile a prețurilor pe piața internațională”