Restricţii pentru migranţii din Rusia: "Cu astfel de reguli e grav"
Începând de ieri, 1 ianuarie 2014, au intrat în vigoare noile restricţii impuse de Federaţia Rusă migranţilor.
Astfel, aceştia nu vor mai putea lucra în chioşcuri, în domeniul comerţului cu amănuntul, pieţe, dar şi în farmacii.
Totodată, migranţii vor avea dreptul să se afle pe teritoriul Federaţiei Ruse doar 90 de zile, iar cei care vor depăşi acest termen vor primi interdicţia pe a intra pe teritoriul Rusiei pe un termen de până la trei ani.
,,Nu ştim ce vom face. Şi până acum ne era foarte greu, dar acum ne va fi şi mai dificil. De obicei, ieşim din casă dimineaţă devreme şi venim noaptea târziu, asta ca să nu dea de noi poliţia. Chiar dacă avem documente, nu se uită la ele şi trebuie să plăteşti dacă vrei să te lase să pleci mai departe, dacă nu - te expulzează. Cât priveşte lucrul, e foarte dificil. Cea mai mare parte a migranţilor lucrează în construcţii, în pieţe, în pază. Dar cu astfel de reguli…e grav. Să venim acasă, dar ce să facem, unde să lucrăm?”, se întreabă indignată Aurica Manole care munceşte de doi ani în Federaţia Rusă.
Reamintim că moldovenii care planifică să meargă la muncă în Federația Rusă au posibilitatea să verifice online veridicitatea invitaţiei, a permisului de muncă, a licenţei de angajare în câmpul muncii, dar şi motivul pentru care intrarea în Rusia le-a fost restricţionată. Serviciul Federal de Migraţie (SMF) a lansat recent un nou serviciu informaţional, care permite verificarea statutului persoanelor pe pagina de internet services.fms.gov.ru.
Potrivit celui mai recent studiu, în Federația Rusă s-ar afla, pentru o perioadă mai mare de 12 luni, 206 mii de cetățeni ai R. Moldova, iar în jur de 88 de mii de cetățeni pleacă cu o regulartitate sezonieră.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei