Republica Moldova va adera la Alianța Internațională pentru Energie Solară: Miliarde de dolari americani, investiți în soluții de energie solară până în 2030
Republica Moldova se pregătește să semneze Acordul-cadrul privind instituirea Alianței Internaționale pentru Energie Solară (ISA), aflat acum pe masa deputaților.
Alianța Internațională pentru Energie Solară oferă o platformă de cooperare între țările bogate în resurse solare și are drept obiectiv extinderea implementării proiectelor de energie solară, promovarea finanțărilor pentru activități de inovare, cercetare și dezvoltare comune, precum și promovarea unei platforme cibernetice, care să faciliteze schimbul de idei și dialogul dintre specialiști.
Activitatea ISA este ghidată de strategia „Către 1000”, care își propune să mobilizeze 1 000 de miliarde de dolari americani de investiții în soluții de energie solară până în 2030.
Potrivit Parlamentului, aderarea R. Moldova la Alianța Internațională pentru Energie Solară va facilita atragerea investițiilor în producția de energie din resurse regenerabile și va contribui la promovarea tehnologiilor inovatoare de producere a energiei solare.
Anterior, autoritățile de la Chișinău au anunțat că își propun să crească, până în 2030, ponderea energiei electrice din surse regenerabile până la 30%, comparativ cu 10 %, cât este în prezent. Pentru aceasta, este nevoie de construcția a noi capacități de energie regenerabilă, care să producă 510 MW - energie solară, eoliană și alte surse non-variabile, cum ar fi biomasă, biogaz sau hidrocentrale mici.
Alianța Solară Internațională a fost creată în 2015, la inițiativa președintelui Republicii Franceze și a prim-ministrului Indiei. Inițial, Acordul-cadru a fost semnat de 16 țări. De asemenea, șapte state membre ale UE au ratificat Acordul-cadru privind instituirea Alianței Internaționale pentru Energie Solară.
Alarma de INCENDIU, declanșată degeaba la Aeroportul Internațional Chișinău: Trei echipe de pompieri, la fața locului
Vești bune de la București pentru R. Moldova: Dublarea numărului de poduri rutiere existente peste Prut, până în 2030
Peste 600 de școli din R. Moldova utilizează deja catalogul electronic: Mai mult de 100 au renunțat în totalitate la catalogul pe hârtie