Republica Moldova și România deschid noi căi feroviare și rutiere: Memorandum semnat pentru legături strategice


Un Memorandum de Înțelegere între Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” și Compania Națională de Căi Ferate din România „CFR” S.A a fost parafat astăzi la Chișinău pentru redeschiderea circulației pe un tronson feroviar important. Evenimentul a avut loc public cu participarea vicepremierului Vladimir Bolea și a secretarului de stat al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii din România, Irinel Ionel Scrioșteanu.
Segmentul Cantemir – Fălciu deține o poziție strategică la granița dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Redeschiderea acestuia va îmbunătăți gestionarea fluxului de mărfuri, în contextul diversificării rutelor de export și dezvoltării transportului intermodal. Reluarea circulației va fi posibilă prin reabilitarea infrastructurii feroviare în ambele țări, inclusiv a podului feroviar și a stațiilor de frontieră Prut 2 (Republica Moldova) și Fălciu (România).
„Acest memorandum se referă la redeschiderea unui nou circuit și integrarea RM în rețelele feroviare ale Uniunii Europene. Republica Moldova a alocat 10 milioane de lei pentru aceste lucrări. Vom avea o linie de cale ferată largă și ecartament european. În cel mai scurt timp, oferim agenților economici oportunitatea de a folosi acest proiect. Ne ținem de promisiunile făcute către cetățeni prin implementarea unor proiecte concrete. Fălciu este un proiect ce asigură o conectivitate mai bună”, a declarat viceprim-ministrul Vladimir Bolea.
Secretarul de stat al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii din România, Irinel Ionel Scrioșteanu, a subliniat că această inițiativă este un model de colaborare transfrontalieră eficace, cu impact economic și beneficii pe termen lung pentru regiune.
„Este un moment semnificativ pentru dezvoltarea sistemului feroviar între Republica Moldova și România. Astăzi am vizitat podul de la Fălciu-Cantemir, unde au fost inițiate lucrările pregătitoare. Consolidăm mai multe treceri feroviare dorind să le utilizăm pentru transportul de marfă”, a precizat Irinel Ionel Scrioșteanu.
De asemenea, în conferința de presă, oficialii au anunțat un eveniment important pe 26 aprilie, ce va marca începutul oficial al proiectului istoric de construcție a podului rutier peste Prut de la Ungheni. Acesta este numit simbolic „Podul de Flori”.
„Este un proiect de suflet - îi invit pe toți la lansarea construcției podului de flori. În anii '90 a fost un pod simbolic. După atâția ani, concretizăm visele și dorințele de atunci. Îmi adresez special celor care au fost atunci pe malul Prutului să vină să vadă cum se va materializa acest proiect,” a încurajat Vladimir Bolea.
Podul de la Ungheni este o legătură strategică între România și Republica Moldova. Acesta face parte din Autostrada Unirii (A8), având un rol important în interconectarea celor două rețele rutiere naționale – Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni și viitoarea Autostradă Ungheni – Chișinău, ambele având termen de finalizare estimat pentru anul 2030. Lucrările vor debuta simultan în ambele țări pe 26 aprilie.













































































