„Contrafort”: Republica Moldova și Capătul Lumii
Lecturi // Opinii, dialoguri, versuri și jurnal de zbor în noul număr al publicației „Contrafort”
Apariția primului număr din acest an a revistei de literatură și dialog intelectual „Contrafort” este o delectare pentru intelectualii basarabeni, mai ales că noul număr reflectă o simbioză dintre cele mai actuale evenimente și cele mai profunde creații literare autohtone.
Plagiat și Unire
Cu punctele puse pe i, dialogurile, editorialele, dar și cronicile revistei te provoacă să meditezi și să pui întrebări. De această dată, publicația aduce în prim-plan un interviu cu profesorul ieșean Alexandru Călinescu, intitulat „România și Republica Moldova – o tranziție cu mai multe viteze”.
Dialogul complex scoate în evidență mai multe subiecte actuale, precum plagiatul și scandalul plagiatului al lui Victor Ponta, flagelul corupției pe ambele maluri ale Prutului, scrierea cărților în pușcării, episodul cu Antenele, Unirea ș.a.
„O Românie prosperă, stabilă, în care corupția să fie cât mai marginalizată, ar exercita cu certitudine o influență pozitivă asupra Moldovei. Mă tulbură cuvântul pe care îl folosiți: „captivitate”. Mă gândesc că noi, în România, nu avem măsura exactă a intensității, a dramatismului situației în care vă aflați”, spune profesorul Alexandru Călinescu în interviul care poate fi lecturat integral în revista „Contrafort”.
„Moldova este un elev repetent...”
De asemenea, subiectul Unirii este abordat și de redactorul-șef, Vitalie Ciobanu, în editorialul său „Republica Moldova, Occidentul, Rusia și Unirea”. Editorialul este o variantă „reformatată” a unui interviu, pe care l-a acordat scriitorul revistei electronice „LaPunkt” din București.
„Moldova este un elev repetent, un chiulangiu, care trebuie băgat într-o sală de curs din care să nu iasă decât cu lecția corectitudinii și bunei purtări învățată...”, scrie autorul în editorial, dorindu-și pentru republica noastră minirevoluția pe care a reușit-o Maia Sandu în educație.
Totodată, scriitorul vorbește de necesitatea tot mai acerbă a Unirii, menționând că: „Argumentul forte al României în Republica Moldova este statul de drept și lupta anticorupție. Iar cel mai eficient agent al Unirii azi este DNA”, scrie Vitalie Ciobanu.
„...la Capătul Lumii”
Un text care ne atrage atenția este și jurnalul de zbor sau „Șaptesprezece zile la Capătul Lumii”, scris de Rusanda Cojocaru. Autoarea povestește cu dexteritate experiențele pe care le-a trăit la capătul lumii, mai exact în Cape Town, capitala Africii de Sud.
Aeroporturi, drumuri, maraton, plajă, safari sunt doar câteva locuri în care autoarea își invită cititorii prin detalii neașteptate, umor fin, dar și profunzime.
„Așa suntem noi, oamenii, niște sadici care, după ce se termină ora de joacă, își mănâncă jucăriile”. Restul spune Rusanda Cojocaru în fascinantul său jurnal de zbor.
Critică, poezie și actualitate
Împătimiții de poezie se pot delecta în noul număr al „Contrafort”-ului cu versuri de Lucian Ștefănescu și Leo Butnaru. Iar cei care își doresc niște recomandări de lectură pot citi captivantele cronici literare.
„Manierismul românesc” de Lucia Țurcanu, „Îngerașul purta fustă mini” de Nicolae Spătaru, „De-ale viețuitoarelor” de Aurelia Borzin sunt doar câteva dintre volumele trecute prin „briciul” mai mult sau mai puțin tăios al criticilor literari.
Autorii publicației nu au trecut cu vederea nici unele dintre cele mai importante evenimente culturale petrecute în această perioadă la Chișinău. Astfel, revista este ilustrată cu exponate ale expoziției „Da Vinci - invenții”, care mai poate fi văzută până la sfârșitul lunii aprilie la Muzeul Național de Istorie a Moldovei.
Totodată, cititorii pot savura și o cronică de teatru a spectacolului „Deșteptarea primăverii”, proiect lansat la Centrul Național de Educație prin Artă, dar și un interviu cu Vlad Ciobanu, directorul Centrului nou-creat.
În noul număr al revistei „Contrafort” mai pot fi găsite și alte subiecte despre artă, traduceri și actualitate.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”