14:09:47 24.04.2025
Stiri

Republica Moldova: Reforme cruciale pentru aderarea la UE până în 2028, afirmă Kaja Kallas

Actualitate 24.04.2025 10:31 Vizualizări467
Republica Moldova: Reforme cruciale pentru aderarea la UE până în 2028, afirmă Kaja Kallas

Posibilitatea ca Republica Moldova să devină membru al Uniunii Europene până în 2028 depinde în mare măsură de ritmul reformelor implementate de autoritățile de la Chișinău și de acordul celorlalte 27 de state membre ale UE. Uniunea Europeană nu va face compromisuri în acest proces, iar reformele sunt descrise ca fiind „dure, dar esențiale pentru bunăstarea cetățenilor”. Aceste afirmații au fost făcute de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Kaja Kallas, în cadrul emisiunii „Dimineața cu Radio Moldova”.

Conform spuselor ei, statutul de țară candidată implică responsabilități clare și necesită un efort de reformare susținut. Reformele cerute de UE urmăresc rezultate concrete pentru cetățeni, notează moldova1.md.

„Cu adevărat, acest statut de țară candidată impune anumite obligațiuni și anume pe parcursul de reforme. Noi, de asemenea, solicităm ca țările candidate să îndeplinească reforme. Acestea nu sunt niște reforme pe care le dorim îndeplinite doar de dragul reformelor. Noi dorim ca aceste reforme să fie implementate pentru prosperitatea cetățenilor”. Experiența Estoniei, menționată de Kallas, arată că un sistem judiciar bun și un stat de drept credibil atrag investiții și bunăstare.

„Dați-mi voie să vă aduc un singur exemplu. În cazul în care investitorii vor avea încredere în sistemul judiciar că funcționează, vor avea încredere în statul de drept, la sigur vor investi în economie. Ceea ce înseamnă locuri de muncă, ceea ce înseamnă condiții mai bune de viață pentru cetățeni”.

Oficiala a subliniat că Uniunea Europeană va urma regulile stabilite pentru aderare. „Aceste reforme sunt dure, sunt dificile, însă noi suntem alături ca să sprijinim Republica Moldova.”

Referitor la obiectivul anului 2028, Kallas a explicat că procesul este în primul rând responsabilitatea autorităților de la Chișinău.

„Desigur, primul, ce trebuie să îndeplinească Republica Moldova, vorbim despre toate reformele și toți pașii pe care trebuie să-i întreprindeți în procesul de aderare. Acest lucru depinde foarte mult de dumneavoastră, de guvernul vostru, în ce mod se vor desfășura aceste reforme".

Totodată, procesul de aderare este influențat și de poziția celor 27 de state membre, însă progresele țării vor decide dacă termenul 2028 este realizabil.

„Știu că există un sprijin enorm pentru Republica Moldova. Din acest motiv, ca să revin la întrebarea dumneavoastră, pe cât este de fezabil acest obiectiv către anul 2028 – acest lucru depinde foarte mult de progresul înregistrat de voi”.

Termenul de 2028 este frecvent menționat în discursurile oficialilor de la Chișinău ca obiectiv de politică externă. Premierul Dorin Recean a afirmat recent că Republica Moldova își propune semnarea tratatului de aderare până la sfârșitul deceniului.

Șeful Guvernului a remarcat că statul a trecut deja prin screening-ul pentru mai mult de jumătate din capitolele acquis-ului comunitar, iar negocierile progresează. În plus, surse din Bruxelles confirmă că Uniunea Europeană pregătește noi măsuri pentru aprofundarea integrării economice, cum ar fi liberalizarea comerțului și adoptarea sistemului vamal unic comunitar, măsuri ce ar facilita transportul și comerțul la frontiera Republicii Moldova cu UE.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte