Republica Moldova mizează pe integrarea în UE pentru un viitor stabil și prosper, declară Mihai Popșoi


În ciuda provocărilor și a situației geopolitice complexe, un număr tot mai mare de cetățeni din Republica Moldova manifestă sprijin pentru integrarea în Uniunea Europeană, văzută ca singura opțiune strategică pentru dezvoltarea durabilă a țării. Vicepremierul Mihai Popșoi afirmă că aderarea la UE va permite Moldovei să își valorifice întregul potențial economic, cultural și de securitate, într-un mediu stabil și predictibil, relatează IPN.
Vicepremierul, care deține și funcția de ministru al afacerilor externe, a subliniat într-un interviu pentru IPN că Republica Moldova nu are o alternativă reală în afara Uniunii Europene. El consideră că aderarea la UE este o necesitate față de riscurile de securitate și încercările de destabilizare externe. „Privind pragmatic, după toate războaiele de agresiune ale Federației Ruse – împotriva Georgiei, Ucrainei și inclusiv a țării noastre – este evident că pentru Republica Moldova nu există altă alternativă viabilă.”, a declarat Mihai Popșoi.
Oficialul a precizat că sprijinul pentru integrarea europeană a fost evidențiat și de rezultatele recente ale unui referendum, cu toate că acestea indică o victorie la limită. Vicepremierul este de părere că acest sprijin va crește pe măsură ce resursele europene sunt atrase și proiectele care îmbunătățesc direct viața cetățenilor sunt implementate. El a subliniat importanța investițiilor UE în domenii precum educația, infrastructura, sănătatea și apărarea.
Pe lângă beneficiile economice și sociale, apropierea de spațiul european oferă Republicii Moldova și o protecție solidă împotriva riscurilor de securitate. Mihai Popșoi a subliniat realitatea curentă, în care drone rusești survolează spațiul aerian moldovenesc, în timp ce unii politicieni evită să recunoască pericolul. „În timp ce dronele rusești survolează spațiul nostru aerian, UE oferă sprijin financiar pentru drumuri, spitale, școli și chiar pentru sectorul de apărare”, a punctat oficialul.
În ultimii ani, Uniunea Europeană a oferit un sprijin semnificativ Moldovei prin asistență financiară și logistică în diverse domenii. „Datorită colaborării strânse cu Uniunea Europeană, criza energetică, la fel ca și alte crize anterioare, a fost gestionată eficient”, a adăugat Mihai Popșoi.
Autoritățile continuă să depună eforturi pentru a explica cetățenilor beneficiile integrării în UE și implicațiile unor decizii asumate. Potrivit lui Mihai Popșoi, schimbarea de mentalitate și consolidarea unei culturi civice sunt procese ireversibile, susținute de realitățile din teren și experiențele directe ale cetățenilor care au observat diferențele dintre Moldova și UE.







































































