Republica Moldova își intensifică eforturile pentru independență energetică: Ministrul Energiei participă la summitul internațional de securitate energetică din Londra


24 aprilie 2025, Londra - Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, ia parte între 24 și 25 aprilie 2025 la summitul internațional „Viitorul Securității Energetice”, care are loc în Londra, Regatul Unit.
Evenimentul sub patronajul Guvernului britanic adună peste 60 de miniștri globali, lideri internaționali și factori de decizie. Aceștia au scopul de a contura o viziune comună asupra securității energetice, ținând cont de tranziția verde, noile probleme geopolitice și schimbările climatice actuale.
În cadrul unei sesiuni de discuții despre provocările în asigurarea rezilienței energetice, ministrul Junghietu a punctat câteva dificultăți cu care se confruntă Republica Moldova și a cerut cooperare regională în fața crizelor diverse cauzate de dependența energetică și schimbările climatice.
„Republica Moldova este o țară mică, care luptă să obțină independența energetică. Importăm aproape integral necesarul de gaze și carburanți, iar aproximativ 70-80% din energia electrică este tot din import. În 2022, am cheltuit 800 de milioane de dolari doar pe gaze naturale, echivalentul a 6% din PIB. Aceasta nu este o situație sustenabilă și ne face vulnerabili în fața șocurilor externe. Independența energetică nu este simplu doar un obiectiv strategic, ci o nevoie vitală”, a afirmat Dorin Junghietu.
Ministrul a pus, de asemenea, în lumină efectele devastatoare ale schimbărilor climatice asupra întregii regiuni, Moldova fiind una dintre cele mai expuse și vulnerabile țări din Europa.
„Dincolo de tranziția energetică, e esențial să investim masiv și în adaptarea climatică. Planul Național pentru Energie și Climă, aprobat recent, propune investiții de 31 de miliarde de dolari în următoarele trei decenii. Un scenariu de neutralitate climatică ar necesita suplimentar 8 miliarde. Este o provocare majoră pentru o economie modestă ca a noastră, dar este un drum necesar”, a adăugat ministrul.
Junghietu a detaliat și progresele recente ale Republicii Moldova la capitolul surse regenerabile de energie. Țara a lansat primele licitații pentru proiecte fotovoltaice și eoliene, iar pentru 2025 este planificată și o nouă rundă, incluzând și soluții de stocare a energiei.
„Moldova are deja instalată o capacitate de aproximativ 650 MW de energie regenerabilă. Din acest total, 433 MW provin din surse solare și 190 MW din surse eoliene. Ținta stabilită este de 700 MW până în 2030 și 1600 MW până în 2050. Aceste cifre reflectă nu doar ambiția noastră, ci și hotărârea noastră de a transforma sistemul energetic într-unul mai curat, mai sigur și mai rezilient”, a conchis ministrul Dorin Junghietu.
Ministrul a accentuat, totodată, importanța unei abordări integrate la nivel regional, în special având în vedere provocările comune din Balcani și Europa de Est. El a făcut apel la o colaborare între toate părțile implicate pentru dezvoltarea și consolidarea planurilor regionale de acțiune pentru schimbările climatice și reziliența energetică.
De asemenea, Dorin Junghietu a luat parte la evenimentul „Ucraina: Construirea unui sistem energetic rezistent și descentralizat pentru iarna viitoare și dincolo”, organizat la Oficiul pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare din Londra.









































































