GALERIE FOTO // Republica Moldova, în TOPUL celor mai puţin vizitate ţări din lume
Republica Moldova a fost inclusă în Topul 10 al unor ţări frumoase care atrag însă cel mai mic număr de turişti din lume, alcătuit de Organizaţia Mondială a Turismului (United Nations World Tourism Organization/ UNWTO).
Nisipul alb al plajelor, ape azurii, lipsa aglomeraţiei şi experienţe culturale unice se regăsesc în planurile oricărui turist care îşi doreşte o vacanţă perfectă, însă în mod surprinzător, ţările care pot să ofere toate acestea se numără printre cele mai puţin vizitate destinaţii turistice.
În timp ce Franţa, Statele Unite, Spania, China şi Italia sunt în top cinci ale celor mai vizitate state de pe planetă, atrăgând zeci de milioane de turişti anual, unele dintre cele mai spectaculoase privelişti din lume sunt ocolite de turişti.
Potrivit mediafax.ro, unele destinaţii, cum ar fi Palau, în vestul Pacificului sau Niue, în sudul aceluiaşi ocean, ar putea fi locuri apreciate de milioane de turişti dacă nu ar exista barierele naturale pe care doar câteva mii de turişti anual se încumetă să le înfrunte.
Iată 10 destinaţii care au atras cei mai puţin turişti anul trecut, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Turismului.
10. Palau
105.000 vizitatori în 2013
Poziţia geografică ar fi singura explicaţie pentru faptul că în top a fost inclusă această naţiune independentă cu 21.000 de locuitori care ocupă un arhipelag împrăştiat pe 250 de insule din vestul Pacificului.
Dacă ar opera şi aici companiile aeriene low-cost, zona ar fi plină de turişti. Pentru un turist britanic, de exemplu, a ajunge pe insula Koror, cea mai populată din arhipelag, înseamnă un zbor cu escale la Seul, Taipei şi Guam. Însă calmul locurilor şi abundenţa vietăţilor exotice, justifică efortul.
De obicei, aceia care se aventurează până aici doresc să se scufunde printre uimitoarele recife de corali, epave şi peşteri înconjurate de peşti tropicali viu coloraţi şi multe alte vietăţi marine.
Pe uscat, vizitatorii sunt întâmpinaţi de păsări exotice, variate tipuri de orhidee şi localnici foarte de prietenoşi.
9. Republica Moldova
96.000 de vizitatori în 2013
Situată între România şi Ucraina, Republica Moldova nu a cunoscut vremuri prea bune după obţinerea independenţei faţă de Uniunea Sovietică, la începutul anilor ‘90. Ea nu a evoluat prea mult de atunci, fiind afectată de război civil şi instabilitate financiară, astfel că eforturile de a atrage turişti nu au avut prea mare succes.
Dar poate că de aici rezultă şi farmecul aparte al acestor locuri. Imaginea încremenită e epocii sovietice pe care o întâlnim în Transnistria, peisajele nealterate, istoria unică, mănăstirile din peşteri şi o industrie dinamică a vinurilor, se numără printre atracţiile pe care le are Moldova de oferit.
8. Timorul de Est
78.000 de vizitatori în 2013
Timorul de Est este o altă ţară cu un trecut politic agitat, dar ale cărei privelişti uimitoare merită să fie văzute înainte ca acestea să devină atracţii turistice populare.
Soare, mare, plaje izolate şi munţi îşi aşteaptă vizitatorii şi pasionaţii de expediţii montane şi ciclism.
Această naţiune, al cărei buget se bazează mai ales pe veniturile din petrol, încearcă să îşi croiască propria identitate după obţinerea inependenţei faţă de Indonezia, în 2002.
7. Dominica
78.000 de vizitatori în 2013
Dominica oferă un paradis tropical liniştit, lipsit de plaje cu nisip alb şi staţiuni aglomerate. Această insulă vulcanică, ce nu trebuie confundată cu Republica Dominicană, este situată în Antilele Mici şi este recomandată iubitorilor de drumeţii montane, izvoare sulfuroase şi scufundări.
Localnicii sunt foarte încântaţi de oaspeţi, turismul fiind un motor important al economiei locale. Lipsa curselor aeriene reprezintă o sursă de venit pentru cei care oferă alte variante de transport.
6. Sfântul Vicenţiu şi Grenadine
72.000 de vizitatori în 2013
Grăbiţi-vă să ajungeţi aici deoarece cifrele de mai sus sunt pe cale să fie depăşite! Sfântul Vincenţiu este bine populată, dar nu şi Grenadine, un arhipelag de 31 de insule ce oferă plaje liniştite cu nisip alb şi o apă albastră deosebită. Noile curse cu feribotul au făcut aceste zone mai accesibile.
În afară de plantaţiile de banani, acest stat vrea să îşi crească veniturile din turism. Sfântul Vicenţiu şi Grenadine reprezintă o alternativă pentru mai cunoscutele Santa Lucia şi Barbados. Aici au fost filmate şi scene din filmul „Piraţii din Caraibe”.
5. Anguilla
69.000 de vizitatori în 2013
Reprezentare perfectă a unei insule din Caraibe, această posesiune britanică aflată la este de Puerto Rico a reuşit să scape mulţimilor de turişti. Această destinaţie nu este deloc ieftină.
Considerată o alternativă mai puţin luxoasă a celebrei St Bart, Anguilla încearcă să îşi păstreze specificul, în timp de casele de vacanţă răsar pe marginea plajelor neatinse.
4. Liechtenstein
60.000 de vizitatori în 2013
A şasea cea mai mică ţară din lume este totuşi şi cea mai bogată, ca venit pe cap de locuitor. Liechtenstein este destinaţia favorită a celor care doresc să îşi petreacă timpul în natură, fiind renumit pentru peisajele sale şi satele pitoreşti.
Mărginit de Elveţia şi Austria, teritoriul principatului este situat în Alpi. Liechtenstein este un paradis pentru drumeţiile montane şi ciclism, în timpul verii şi destinaţie perfectă, iarna, pentru schiorii care îşi permit.
3. Niue
7000 de vizitatori în 2013
Majoritatea locuitorilor din Niue au părăsit această mică insulă minunată, din cauza izolării.
În prezent doar 1400 de oameni mai trăiesc pe insulă, dar sunt foarte încântaţi să primească oaspeţi.
Insula este ocupată, în proporţie de aproximativ 20% de Rezervaţia Naturală Huvalu, formată din păduri virgine. Şi dacă v-aţi săturat să plătiţi pentru internet, trebuie să ştiţi că Niue a devenit, în 2003, prima ţară care oferă, gratuit, internet fără fir.
2. Montserrat
7000 de vizitatori în 2013
O populară destinaţie turistică odinioară , această insulă din Altilele Mici nu a mai reuşit să îşi revină dintr-o serie de dezastre naturale.
Uraganul Hugo a afectat, în 1989, peste 90% din construcţiile de pe insulă, iar în 1995 un vulcan adormit a erupt. Totuşi acest din urmă dezastru a devenit una din cărţile de vizită ale insulei.
1. Kiribati
6000 de vizitatori în 2013
Kiribati este materializarea expresiei „la capătul lumii”. Cea mai apropiată zonă locuită sunt Insulele Hawaii, la cinci ore distanţă. Arhipelagul a fost cunoscut şi ca Insulele Gilbert, în perioada stăpânirii britanice. Vestigii ale luptelor teribile purtate în al doilea Război Mondial pot fi văzute pe aceste insule unde influenţa occidentală este minimă, cu excepţia insulei Tarawa.
Localnicii trăiesc aşa cum au făcut-o de-a lungul secolelor, ajutaţi de nucile de cocos, arborele de pâine şi pescuit. Cele 33 de insuliţe care alcătuiesc arhipelagul se întind pe o suprafaţă de 5.000.000 de kilometri pătraţi în ocean. Insulele, care oferă priveliştea unor lagune turcoaz, pot fi explorate pe jos, cu bicicleta sau cu barca. Aici se află şi cea mai mare zonă marină protejată din lume.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania