Republica Moldova, pași importanți spre întărirea infrastructurii critice: Proiect susținut de Guvernul Poloniei, prezentat la MIDR


Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), în colaborare cu Biroul Națiunilor Unite pentru Reducerea Riscurilor de Dezastre (UNDRR), a organizat astăzi ședința de totalizare a proiectului „Consolidarea rezilienței infrastructurii critice în Republica Moldova”, finanțat de Guvernul Poloniei.
Evenimentul a adunat reprezentanți ai autorităților publice centrale, agențiilor ONU, partenerilor de dezvoltare și instituțiilor financiare internaționale.
Proiectul a început în iulie 2024, având drept scop evaluarea rezilienței infrastructurii critice din Republica Moldova în domenii precum energie, comunicații (TIC), transport, apă și sanitație, utilizând o metodologie globală dezvoltată de UNDRR și Coaliția pentru Infrastructură Rezilientă la Dezastre. Republica Moldova este prima țară din regiune care a implementat această abordare inovatoare, mai devreme folosită în Asia-Pacific, Africa și America Latină.
La ședință, participanții au discutat rezultatele proiectului. Recomandările din Raportul final subliniază vulnerabilitățile existente și interdependențele critice între și în interiorul sectoarelor, propunând măsuri clare pentru întărirea capacității de reacție și adaptare la riscurile de dezastre, aliniate strategiei naționale de reducere a riscurilor de dezastre și Programului național de aderare la UE.
Secretarul de stat în domeniul dezvoltării regionale, Corneliu Cirimpei, prezent la eveniment, a accentuat importanța schimbării de la o abordare reactivă la una proactivă în gestionarea riscurilor.
„Gestionarea riscurilor de dezastru în Republica Moldova este în prezent axată mai ales pe reacția la evenimente, mai degrabă decât pe măsuri proactive de reducere a riscurilor. Avem oportunitatea de a actualiza cadrul normativ pentru a întări capacitatea de pregătire, astfel încât servicii esențiale, cum ar fi electricitatea, apa, transportul, comunicațiile să funcționeze în continuare, chiar și în fața dezastrelor”, a spus Cirimpei.
Implementarea proiectului a fost condusă de un grup de lucru tehnic, coprezidat de UNDRR și MIRD, compus din reprezentanți ai șase ministere-cheie, Cancelariei de Stat, Agenției de Geodezie, Cartografie și Cadastru, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, agențiilor ONU și organizațiilor societății civile. Acest grup a avut un rol crucial în elaborarea foii de parcurs prin consultări, webinarii și ateliere, asigurând o abordare colaborativă și transsectorială.











































































