Reprezentații PAS și PPDA îl critică pe Plahotniuc după ce Parlamentul a adoptat legea privind combaterea PROPAGANDEI: „Propaganda locală, făcută de canalele lui Plahotniuc, este la fel de nocivă”
Parlamentul a aprobat ieri, cu 61 de voturi, proiectul de lege privind securizarea spațiului informațional, care a fost propus de către liderul Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, dar reprezentanții unor partide din opoziția extraparlamentară nu cred că vor fi resimțite careva schimbări.
Solicitat de Ziarul NAȚIONAL, președintele PUN, Anatol Șalaru, a declarat că adoptarea unei legi împotriva propagandei ruse era un lucru necesar, care trebuia realizat demult.
„Un astfel de act normativ, chiar adoptat cu întârziere de câțiva ani, sper să ducă la curățarea spațiului informațional al R. Moldova. Nu mai este demult un secret pentru nimeni că Federația Rusă folosește mass-media ca armă a războiului hibrid pe care îl duce împotriva R. Moldova. În acest context, adoptarea legii anti-propagandă este necesară, dar nu și suficientă. Pe lângă acest act, este necesar ca statul să sprijine presa independenta de limbă română și mai ales sa favorizeze crearea spațiului informațional comun România – R. Moldova”, a subliniat Șalaru.
Citește și: Legea privind combaterea PROPAGANDEI, propusă de Plahotniuc, a fost VOTATĂ de Parlament. Ce AMENZI riscă difuzorii
Secretarul general al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, este de părere că autoritățile ar fi ipocrite atunci când arată că sunt preocupate de limitarea propagandei rusești.
„Propaganda locală, făcută de canalele lui Plahotniuc, este la fel de nocivă ca și propaganda de la Kremlin. În situația în care 80% din canalele transmise de „Moldtelecom” sunt posturi rusești, este ipocrit să vorbești despre intenția de a limita propaganda rusească. Dacă se dorea cu adevărat acest lucru, guvernarea actuală putea să ia exemplul Ucrainei. Amintim că știrea cu cei 30 000 de refugiați sirieni este o creație locală, nu a Kremlinului. Iar această semi-măsură adoptată de Parlament nu arată decât faptul că ei vor să substituie cu propagandă locală știrile rusești retransmise până acum tot de canalele controlate de ei”, a declarat Igor Grosu pentru Ziarul NAȚIONAL.
La rândul său, vicepreședintele Partidului Platforma „Demnitate și Adevăr”, Alexandru Slusari, ne-a spus că noua lege „este o etapă ordinară de circ geopolitic între Plahotniuc și Dodon”.
„Cetățeanul Federației Ruse Vladimir Plahotniuc, care timp de zece ani este proprietarul postului de televiziune „Prime”, care retransmite „Первый Канал” în R. Moldova, ar fi putut de sute de ori să combată orice propagandă. Să facă exact cum a procedat doi ani în urmă TV 7. Oligarhul are nevoie să sustragă cu orice preț atenția de la lipsa progresului pe interiorul țării, de la investigarea furtului miliardelor, de la reforma de pensii eșuate, de la accelerarea exodului cetățenilor, de la justiția nefuncțională și aservită regimului, precum și de la corupția imensă. Și, nu în ultimul rând, de la propaganda internă, care zilnic ne spală creierii. Pe de altă parte, și Igor Dodon tot timpul are ocupație geopolitică. Ambii mimează lupta geopolitică sterilă, însă cu patru mâini ne fură”, a adăugat Slusari.
Citește și: Dodon anunță că nu va PROMULGA proiectul PD privind combaterea PROPAGANDEI: „Nu voi semna în nici un caz”
Potrivit legii adoptate ieri de Parlament, pe teritoriul R. Moldova urmează să fie interzise programele informativ-analitice, știrile și emisiunile cu caracter militar ale posturilor din statele care nu fac parte din Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră, adică Federația Rusă.
Președintele Igor Dodon a declarat ieri că nu are de gând să promulge această lege, iar purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gămurari, a lăsat să se înțeleagă, într-o declarație făcută pentru Ziarul NAȚIONAL, că șeful statului ar putea fi suspendat din funcție pentru promulgarea acestei legi.
Centrul de instruire în domeniul medicinei de urgență, calamităților și situațiilor de criză va avea sediu nou: Investiții de aproape 29 de milioane de lei făcute de Ministerul Sănătății și partenerii externi
DECIS // Românii, inclusiv cetățenii R. Moldova cu pașaport românesc, vor putea călători din 2025 în SUA fără vize: „2,61% – România a îndeplinit criteriul ratei de refuz al vizelor pentru calificarea în Programul Visa Waiver”
„Din patru de kg de struguri moldovenești, trei pleacă pe piața UE”: Rusia și-a redus de opt ori cota privind importurile de struguri din R. Moldova, devenind insignifiantă