Reprezentanții Ucrainei au promis la Chișinău că NU vor admite ca apele râului Nistru să se deterioreze: „Nistrul este o sursă de apă potabilă atât pentru cetățenii Republicii Moldova, cât și pentru cetățenii Ucrainei”
Ucraina, la fel ca R. Moldova, este interesată de calitatea apei fluviului Nistrului și nu va admite ca apele râului să se deterioreze „nici în contextul calității și nici al înnămolirii”.
Promisiunea a fost făcută de către viceprim-ministrul Ucrainei pentru teritoriile temporar ocupate, co-președinte al Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene, Oleksii Reznikov, care a întreprins o vizită în R. Moldova la finele săptămânii trecute.
„La urma urmei, Nistrul este o sursă de apă potabilă atât pentru cetățenii Republicii Moldova, cât și pentru cetățenii Ucrainei”, a precizat oficialul ucrainean în cadrul întrevederii avute cu mai mulți oficiali de la Chișinău, inclusiv co-președintele Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru cooperare comercial-economică Vlad Kulminski, vicepremierul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, ministrului Mediului Iuliana Cantaragiu, ministrului Economiei, Sergiu Gaibu etc.
„Având în vedere că râul Nistru este un fluviu care traversează teritoriul a două state, este în interesul nostru comun să continuăm dialogul, să cooperăm și să asigurăm o calitate bună a apelor și o cantitate suficientă pentru toți utilizatorii de apă din bazin, de la izvor, până la vărsare”, a declarat ministra Cantaragiu, în contextul discuțiilor despre protecția râului Nistru și aspectele ecologice ale funcționării Complexului Hidroenergetic Nistrean.
Părțile au ajuns la înțelegerea să fie organizată o ședință comună pentru a discuta aceste aspecte în viitorul apropiat.
Menționăm că râul Nistru este principala sursă de apă pentru R. Moldova, 80% din volumul anual de apă provenind anume din acest fluviu, și singura sursă de apă potabilă pentru Chișinău unde locuiește o treime din populația republicii noastre.
Anterior, activiștii din domeniul ecologiei au atenționat că extinderea Complexului Hidroenergetic Nistrean de la Nahoreany – Naslavcea la Novodnestrovsk și construcția altor șase hidrocentrale pe Nistru în amonte de cea de la Novodnestrovsk, toate aflate pe teritoriul Ucrainei, riscă să lase fără apă la robinet circa o jumătate din populația R. Moldova și să provoace o „criză umanitară”.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”