Reprezentanții Comisiei de la Veneția sunt SCEPTICI în privința modificării sistemului electoral, așa cum au propus Plahotniuc sau Dodon
Cel puțin doi reprezentanți ai Comisiei de la Veneția ar fi foarte sceptici în privința adoptării sistemului uninominal, așa cum a propus liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, sau a sistemului mixt, conform propunerii președintelui Igor Dodon.
Cel puțin, așa susține vicepreședintele „Partidului Nostru”, Elena Grițco, care alături de câțiva colegi de partid au avut o întrevedere, la Strasbourg, cu vicepreședintele Comisiei de la Veneția, Thomas Markert, și șeful Departamentului Alegeri și Partide Politice, Pierre Garrone.
Potrivit Elenei Grițco, carescris pe Facebook după întrevederea cu reprezentanții Comisiei de la Veneția, oficialii europeni au declarat tranșant că „sunt sceptici privind necesitatea schimbării sistemului electoral, fie el uninominal sau mixt în Moldova”.
„De asemenea, am transmis direct declarația semnată de cele șase partide politice de opoziție, care sunt împotriva oricăror modificări ale sistemului electoral. Credem că opinia Comisiei de la Veneția va fi aceeași ca și în anul 2013, atunci când a fost dat aviz negativ la proiectul de lege privind modificarea legislației electorale în baza sistemului mixt”, a precizat Grițco.
Amintim că, în 2013, Parlamentul a adoptat un proiect de lege privind trecerea la sistemul mixt, așa cum propusese Vlad Plahotniuc. Totuși, peste foarte puțin timp aceste modificări au fost anulate printr-un vot comun al deputaților liberal-democrați și comuniști.
Și președintele Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei, Gianni Buquicchio, care s-a aflat recent la Chișinău, a declarat că inițiativa din 2013 în privința adoptării sistemului mixt a trezit mari suspiciuni. Aceste suspiciuni erau legate de faptul că modificarea sistemului electoral ar fi permis accederea în Parlament a unor oligarhi. Actualmente, mai mulți reprezentanți ai societății civile cred că, prin promovarea sistemului uninominal, Vlad Plahotniuc ar încerca să rămână la guvernare, chiar dacă sondajele arată că PD nu se bucură de încrederea cetățenilor.
Ambasadorii UE au agreat aderarea completă a României la Schengen şi cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025
DECLARAȚIE // Moscova ar intenționa „să provoace o criză în R. Moldova”, folosind din nou gazele ca armă: „Se țintește în rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare - ultima șansă a Kremlinului de a stopa cursul european al R. Moldova”
Centrul de instruire în domeniul medicinei de urgență, calamităților și situațiilor de criză va avea sediu nou: Investiții de aproape 29 de milioane de lei făcute de Ministerul Sănătății și partenerii externi