Reprezentant ONU: R. Moldova este lider în lume la reducerea riscurilor în închisori
Deși numărul cazurilor de îmbonăviri cu HIV/SIDA în R. Moldova este în creştere, situaţie caracteristică pentru întreaga Europă de Est şi Asia Centrală, Michel Kazatchkine, reprezentant special al Secretarului General ONU pentru HIV/SIDA în Europa de Est şi Asia Centrală, a lăudat metodele de prevenire a infecției HIV în rândul deținuților din R. Moldova.
Aflat în luna decembrie 2013 într-o vizită la penitenciarul Nr. 15 din Cricova, Michel Kazatchkine descrie, într-un articol publicat pe http://www.huffingtonpost.com/, programul de reducere a riscurilor de transmitere HIV în închisori, demarat la începutul anilor 2 000, care este unic în această regiune.
„Programul de reducere a efectelor nocive a Republicii Moldova în închisori reprezintă un model remarcabil la nivel global. Cred că una dintre realizările cele mai fascinante din livrarea acestui program de reducere a riscurilor pe care l-am observat în închisoare a fost modul în care au fost distribuite acele, seringile și prezervativele prin faptul că serviiciile sunt prestate de la egal la egal, de la deținut la deținut”, scrie oficialul.
În penitenciarul Nr. 15, expertul ONU a observat accesul liber al deținuților la seringi, metadona care substituie opioida și condoanele care sunt stocate în puncte de distribuție sub supravegherea deținuților voluntari, care le mențin într-un dulap de lemn în celula lor.
„Nu sunt multe țări din întreaga lume care implementează schimbul de seringi și Terapia de Substituție cu Opioide în penitenciare, precum și furnizarea de prezervative, cum ar fi cea pe care am văzut-o în Republica Moldova. Moldova arată un modul de prioritate în sănătatea populației din închisoare”, a conchis Michel Kazatchkine.
Potrivit raportului global UNAIDS pentru 2012 privind situaţia HIV/SIDA în lume, numărul total de persoane infectate cu HIV este de peste 35 de milioane. În R.Moldova, la 1 iulie 2013 erau înregistrate 8 250 de persoane HIV pozitive, care au acces universal la tratament antiretroviral.
Şefa diplomaţiei germane cere sancţiuni europene suplimentare contra Rusiei
Tânăra din Chișinău, dispărută pe 26 decembrie, a fost găsită moartă
TOP NAȚIONAL: Olivia Sanduleac, vameșul anului 2024: A depistat, împreună cu Amy, una dintre cele mai mari cantități de droguri, ascunse în trimiteri poștale