Reportaj FOTO // Restaurant în „cer”. Cum sunt hrăniți pasagerii în aeronave
Ai zburat vreodată în avion și te-ai întrebat cum se pregătește mâncarea pentru pasageri? Forfotă mare, bucătari instruiți peste hotare și curățenie ca la carte am găsit în una din cele mai mari firme de catering din Turcia. Zilnic, bucătarii de aici pregătesc peste 200 de mii de porții de mâncare pentru pasagerii de la bordul aeronavelor care decolează din Turcia.
Zona este securizată și aici nu are acces nimeni decât personalul. La intrare în zonă, fiecare persoană este verificată minuțios. „Securitatea este maximă. În primul rând, pentru a nu admite să intre în zonă cu vreun obiect sau substanță necunoscută. În al doilea rând, pentru că se află în apropierea aeroportului și să nu treacă vreo persoană direct pe pista de decolare”, ne spune unul dintre agenții de pază ai firmei.
Toate bucatele de aici se pregătesc și se aranjează manual în cutii, iar termenul de valabilitate este mic - doar o singură zi. Acestea sunt puse în cutii speciale, după care, cu ajutorul unei macarale, sunt ridicate la bordul aeronavelor.
Trebuie să vă spunem că mâncarea diferă de la secțiunea „economy class” la cea de „business class”, unde au ales să meargă pasagerii. Nu că ar fi mai rea sau că nu e frumos servită, dar pentru că e diferită și servită nu în farfurii de plastic, dar de porțelan. Și băuturile diferă. Dacă la „economy” poți servi doar câteva tipuri de băuturi alcoolice și răcoritoare, la „business” ai de ales din mai multe feluri și este servit și desert.
Diferă și scaunele. Acestea sunt mai moi, mai mari, iar în loc de doi vecini ai doar unul.
Grea e munca și de chef în aeronavă. Până a servi pasagerii aeronavei, aceștia sunt instruiți câteva luni peste hotarele țării și testați minuțios de bucătari experimentați în centre de simulare. Mai mult, aceștia trebuie să însușească cel puțin 14 seturi de veselă în care sunt servite bucatele.
Chiar de le este greu, bucătarii de aici sunt încântați de munca pe care o prestează.
„Este mult mai fascinant să lucrezi la înălțime decât pe pâmânt. Partea grea a lucruilor este că suntem nevoiți să trăim într-un ritm mult mai alert. Uneori nu o trăim așa cum o dorim”, ne spune unul dintre chefi, Ayhan Tecer.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md