REPORTAJ FOTO // Cum o duc protestatarii din orășelele de corturi. Usatîi a INTERZIS accesul
Deși s-a făcut frig, iar meteorologii transmit temperaturi și mai scăzute pentru următoarele nopți, protestatarii din centrul capitalei spun că nu intenționează să-și părăsească corturile și că sunt gata să stea și la iarnă.
Așa-zișii locuitori ai orășelului de corturi din Piața Marii Adunări Naționale, care susțin Platforma „Demnitate și Adevăr”, nu prea sunt de găsit pe timp de zi. Am întâlnit doar câțiva bătrânei în corturi care-și depănau amintirile.
Fiecare dintre ei și-a adus de acasă câte o plapumă, o pernă și „câteva rânduri de haine”. „Setea de dreptate ne face să înfruntăm totul. Rezistăm! Dar încă nu-i frig, îi răcoare”, spune domnul Gheorghe.
Cortul bărbatului nici măcar nu se închide, pentru că s-a rupt fermoarul, așa că noaptea îl acoperă cu o plapumă pe exterior ca să mențină căldura. La pământ și-a pus o bucată de fenoplast. „Să nu credeți că dorm pe asfalt”, ne atenționează protestatarul.
Câteva corturi mai în stânga, s-a cazat Grigore Sandu. Bătrânelul are aceleași condiții în cort, iar plapuma o strânge pe timp de zi. La loc de cinste stă o icoană „ca să fie Dumnezeu cu noi în piață”, motivează bărbatul.
Organizatorii au adus câteva saltele tocmai bune pentru nopțile geroase, dar nimeni nu le folosește deocamdată. Corturile din PMAN sunt prea mici și nu încap asemenea saltele.
Situația este alta în orășelul din fața Parlamentului amenajat de socialiști. Corturile sunt mult mai mari, iar protestatarii au parte de condiții de „lux” în comparație cu cei din PMAN. Corturile au fost dotate cu saltele gonflabile sau cu două-trei straturi de fenoplast.
„Sunt aici de la început și nu mă duc până nu cade conducerea. Pot să întâlnesc și Anul Nou aici”, ne spune Eugen Tucan, un tânăr venit din Găgăuzia. Băiatul este student, dar a abandonat orele pentru protest. „Nu cred că o să refuze vreun profesor să-mi pună colocviul când voi motiva că am lipsit pentru protest. Ei toți ar vrea să vină aici”, adaugă Eugen.
Deși au făcut front comun la proteste, susținătorii lui Dodon și Usatîi și-au divizat „mahalalele” de corturi. Au amenajat la mijloc o scenă de pe care-și țin cuvântările liderii partidelor politice, iar corturile sunt poziționate de o parte și de alta a scenei.
În „mahalaua” lui Usatîi ne-a fost interzis accesul. Corturile sunt îngrădite, iar câțiva bărbați care fac parte din „securitate” îi opresc pe „oaspeții nedoriți”.
De la intrare se observă că și în această tabără s-au pregătit bine pentru vremea rece. O grămadă de plăci de fenoplast așteaptă să ajungă în corturile protestatarilor.
Și activitățile sunt diferite în taberele protestatarilor. În PMAN am surprins mai mulți bărbați care jucau în cărți.
Alții preferă să stea în liniște și să scrie versuri. Anatol Cărbune, fost profesor, director de școală și fost vicepreședinte al raionului Florești, ne-a prezentat un carnet cu 60 de poezioare pe care le-a scris în cele cinci săptămâni de când protestează în cort. Toate sunt un fel de pamflete dedicate guvernanților.
Bărbatul ne spune că și-a călit organismul dormind în cort și se laudă că nu s-a îmbolnăvit niciodată de când a venit la protest. „Eu acasă n-am fost niciodată. Mă spăl în lighenaș sau mă duc în veceul public din parc. Acolo mă dezbrac până la jumătate, fac baie și mă spăl pe cap”, povestește Anatol Cărbune.
În orășelul socialist de corturi tinerii cântă la chitară, joacă monopoly sau își petrec ziua în fața laptop-urilor sau telefoanelor. Uneori mai citesc, ne spune Eugen Tucan și ne prezintă biblioteca, care a fost amenajată într-un cort.
Protestatarii vorbitori de limbă română nu prea au ce își alege din bibliotecă. Toate cărțile sunt în limba rusă, cu excepția câtorva „cărți de citire” despre istoria Moldovei.
Vizavi de bibliotecă este „reședința” lui Igor Dodon. „Uneori, rămâne și el pe noapte în cort”, ne spun protestatarii.
Cei care vor să găsească mai ușor cortul liderului socialist îl pot căuta pe „bulevardul I.Dodon” din orășelul protestatarilor.
Printre corturi am observat și unul VIP, dar nu am reșușit să aflăm cine s-a cazat aici, pentru că era închis.
În cel de-al patrulea orășel de corturi din fața Ministerului Agriculturii la fel ne-a fost interzis accesul.
Guvernul de la Chișinău, răspuns pentru liderul separatist Krasnoselski: „Moldovagaz” va achiziționa gazul natural și-l va livra în regiunea transnistreană. Tiraspolul insistă ca plata, achiziția și transportarea să fie efectuate de companii terțe
Centralele electrice regenerabile instalate în R. Moldova au atins la finele lunii decembrie 2024 capacitatea-RECORD de 580 MW. Aceste capacități asigură 16,72% din consumul anual al republicii noastre
Locuitorii capitalei care au pavat o bucată de teren destinat spațiilor verzi pentru a-și putea parca mașinile au investit degeaba: Parcarea neautorizată a fost demontată