REGULAMENT // Alcoolul etilic și producția alcoolică, analizată senzorial în baza unor cerințe noi: „Consumatorul tinde spre produse de calitate, sigure și deosebite”
Alcoolul etilic și producția alcoolică vor fi evaluate senzorial în baza unor cerințe noi.
Regulamentul privind modul de evaluare a caracteristicilor organoleptice ale alcoolului etilic și producției alcoolice, prin analiza senzorială, aprobat astăzi de Guvern, prevede cerințele de bază în realizarea procesului de evaluare, condițiile tehnice față de încăperi, materialele utilizate, pregătirea și prezentarea probelor pentru degustare.
Evaluarea caracteristicilor organoleptice ale produselor va fi efectuată de către Comisia centrală de degustare, instituită de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.
CITIȚI și Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare: Vinificatorii din R. Moldova au câștigat peste 4 500 de medalii în ultimii doi ani, la nivel internațional
La ședințele de apreciere ale Comisiei, care vor fi închise, mostrele trebuie să fie prezentate codificate. Cantitatea unei probe de produs prezentat comisiei la degustare trebuie să reiasă din calculul de 30 - 50 cm3 per degustător, însă nu mai puțin de 2 butelii cu volumul de 500 cm3 , iar pentru bere – 4 butelii cu volumul de 500 cm3 .
Din mostrele prelevate, una se folosește la evaluarea caracteristicilor organoleptice, iar cealaltă se păstrează pentru o expertiză repetată, în cazul aprecierii defavorabile a primei mostre de către comisia de degustare.
CITIȚI și Un sfert din vinurile importate de România provin din Republica Moldova: Piața de peste Prut, principala pentru vinurile moldoveneşti
„Consumatorul tinde spre produse de calitate, sigure și deosebite, în special, din punct de vedere senzorial. În acest sens, am stabilit cerințe și condiții de desfășurare a procedurii de evaluare. În același timp, documentul are scopul de a asigura o piață transparentă, sigură și modernă”, a declarat vicepremierul Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, în cadrul ședinței de Guvern.
România a livrat în R. Moldova o cantitate-RECORD de gaze, aproape de capacitatea maximă a conductei Iași - Ungheni - Chișinău. Electricitatea din România a acoperit vineri 75% din consumul republicii noastre
Vicepremierul Mihai Popșoi, întrevedere la Kiev cu Volodimir Zelenski: ,,Ucraina apără valorile noastre comune și protejează R. Moldova de urgia Kremlinului”
Lovitură pentru Putin din partea lui Zelenski: Armata Ucrainei are un AVANTAJ neașteptat, cu 50% mai puternic decât Rusia