Regretatul Nicolae Dabija va avea un bust pe Aleea Clasicilor: Va fi realizat din bronz și va fi amplasat pe un postament din granit roșu
Poetul, publicistul și academicianul Nicolae Dabija, care a condus ziarul „Literatura și Arta” în perioada avântului Mișcării de Renaștere Națională, va avea un bust pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, situată în centrul Chișinăului.
Bustul va fi realizat în bronz de sculptorul Victor Macovei și arhitectul Tatiana Macovei și va fi amplasat pe un postament din granit roșu.
Victor și Tatiana Macovei au câștigat concursul desfășurat de autoritățile capitalei în perioada iulie - octombrie 2024, la care au fost depuse trei proiecte.
Proiectele de soluții plastice au fost analizate de către un juriu format din sculptori și specialiști notorii din domeniu.
Nicolae Dabija, autor a peste 80 de volume de poezie, proză și eseuri, a decedat pe 12 martie 2021, la vârsta de 72 de ani, în urma complicațiilor provocate de COVID-19.
Nicolae Dabija s-a născut pe 15 iulie 1948 în satul Codreni, raionul Cimișlia.
În calitate de redactor-șef al săptămânalului „Literatura și Arta” editat de Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, a avut un rol important în lupta de Renaștere Națională din Republica Moldova. Săptămânalul condus de Dabija a fost, în anii 1988 - 1989, cea mai importantă publicație care susținea revenirea limbii române la grafia latină și decretarea ei ca limbă oficială în RSS Moldovenească.
De asemenea, Nicolae Dabija este semnatarul Declarației de Independență a R. Moldova, fiind deputat în primul Parlament, în perioada anilor 1990 - 1994, dar și în perioada anilor 1988 - 2001.
Nicolae Dabija n-a lăsat moștenire numeroase cărți, printre care se numără „Tema pentru acasă”, „Ochiul al treilea”, „Nu vă îndrăgostiți primăvara. Nuvele”, „Poesia e amore", „Te blestem să te îndrăgostești de mine”, „Apă neîncepută”, „Povești de când Păsărel era mic” etc.
CRIZĂ // Premierul Dorin Recean le cere companiilor să-și adapteze producerea pentru a reduce consumul de energie electrică în orele de vârf, când prețurile sunt duble: „Guvernul va veni săptămâna viitoare cu un program de compensații”
Limba „moldovenească”, o invenție a Uniunii Sovietice de pe vremea lui Stalin, înlocuită cu limba ROMÂNĂ în Ucraina
Oamenii lui Dodon și Voronin, puși la RESPECT după ce s-au OPUS ca militarii să aibă condiții mai bune: „Armata nu-i pușcărie, pentru ca să-i ții pe soldați ca pe niște vite. O să le dați la ruși adresele celor pe care îi vreți spânzurați...”