Registru al drumurilor publice, creat în R. Moldova: „Vom avea acces rapid și eficient la toată informația și vom putea monitoriza constant starea drumurilor și a lucrărilor pe șantierele din republică”
Monitorizarea infrastructurii drumurilor din R. Moldova va avea loc prin intermediul unui sistem informațional.
Guvernul a decis astăzi crearea Registrului drumurilor publice.
Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, prin crearea acestui registru, autoritățile vor avea „acces rapid și eficient la toată informația și vom putea monitoriza constant starea drumurilor și a lucrărilor pe șantierele din republică”.
Astfel, prin cunoașterea în timp real a stării drumurilor și a necesităților de investiții, va fi posibilă o utilizare mai eficientă și mai transparentă a finanțelor publice pentru infrastructură, în conformitate cu prioritățile stabilite. În particular, vor fi evitate costurile mari asociate reparațiilor urgente, datorită intervențiilor de întreținere regulate.
Premierul Dorin Recean a amintit în context că, în ultimii doi ani, peste 700 de kilometri de drumuri au fost fie reabilitate, fie construite.
„Rog ca, odată cu implementarea acestui registru, să avem și o comunicare în ceea ce privește planificarea pentru următorii trei ani a drumurilor ce urmează să fie reparate. Astfel ca administrația publică locală să știe la ce să se aștepte, iar mediul de afaceri să-și planifice corespunzător investițiile”, a spus prim-ministrul.
Datele din Registru vor putea fi folosite și de alte sisteme și resurse informaționale de stat, inclusiv pentru determinarea traseelor optime în eliberarea autorizațiilor speciale de transport. Registrul va fi integrat cu alte sisteme relevante, cum ar fi cele de transport public, cel geografic național și sistemele de urgență.
Mijloacele necesare pentru dezvoltarea sistemului informațional sunt estimate la 6 milioane de lei.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România