FOTO // Regimul separatist de la Tiraspol marchează, cu drapelul Rusiei, 32 de ani de la crearea „republicii sovietice socialiste transnistrene moldovenești”
Regimul separatist de la Tiraspol organizează astăzi mai multe manifestații dedicate împlinirii a 32 de ani de la proclamarea „republicii sovietice socialiste transnistrene moldovenești”, o enclavă prorusă de pe teritoriul R. Moldova, nerecunoscută internațional.
Depunerile de flori și defilările militare au fost „onorate” cu prezența de așa-zisul lider transnistrean, Vadim Krasnoselski, pe străzile de la Tiraspol fiind arborat drapelul Federației Ruse.
Amintim că relaţiile între cele două maluri ale Nistrului au început să se deterioreze la sfârşitul anilor 1980 pe fondul apariţiei Mişcării de Emancipare Naţională a moldovenilor români, Tiraspolul, care deținea 40% din potenţialul industrial al Moldovei sovietice, vrând să dețină în continuare pârghii de a influența Chișinăul.
Istoricul Igor Cașu a amintit anterior public despre faptul că „pe motiv că partea basarabeană ar fi ales calea Unirii cu România şi rusolingvii ar fi discriminaţi de noua legislaţie lingvistică, liderii de la Tiraspol au apelat la Moscova pentru a opri procesele politice cu caracter antisovietic şi antirusesc, cum considerau ei, promovate de către clasa politică de la Chişinău”.
„Mihail Gorbaciov încearcă să joace rolul de arbitru între Chişinău şi Tiraspol, dar preşedintele Sovietului Suprem al URSS, bun prieten al lui Gorbaciov încă din studenţie, Anatoli Lukianov, preferă o tactică echivalentă cu un şantaj pe faţă. El avertizează conducerea de la Chişinău că dacă promovează cursul spre independenţă, Moldova se va transforma dintr-o republică în trei republici. Ameninţarea nu întârzie a se materializa, în 19 august 1990 fiind declarată la Comrat Republica Sovietică Socialistă Găgăuză, iar la 2 septembrie 1990 la Tiraspol - Republica Sovietică Socialistă Transnistreană Moldovenească”, a explicat istoricul Igor Cașu.
În 1992, transnistrenii, susținuți de Armata a 14-a rusească aflată în regiune, au declanșat un război sângeros la Nistru, omorând sute de cetățeni care au apărat independența teritorială a R. Moldova.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania