„Reforma patentelor”: Circa o pătrime dintre întreprinzătorii din domeniul comerțului cu amănuntul au trecut la activitate independentă și folosesc aparate de casă atunci când vând produse
Circa o pătrime dintre titularii de patente de întreprinzător în domeniul comerțului cu amănuntul au trecut, în decurs de o lună, la noul regim de activitate independentă, prevăzut în reforma din acest sector implementată de Guvern.
„Am început o reformă anevoioasă, dar necesară. Una care a fost obstrucţionată şi amânată la nesfârşit de guvernările precedente care s-au temut de reforma patentei. În pofida rezistenței, avem deja peste o mie de foști titulari de patente de întreprinzător în domeniul comerțului cu amănuntul care au trecut la noul regim - activitate independentă”, a declarat luni spicherul Igor Grosu, în cadrul discursului ținut la încheierea sesiunii parlamentare de primvară.
Igor Grosu a adăugat că „nu e ușor”, dar a insistat asupra continuării discuțiilor cu foștii dețintori de patente, pentru „a nu permite unor politicieni populişti de la nivel central și local să distribuie falsuri”.
„Înțeleg că unii se pregătesc de alegeri, dar rog pe unii politicieni şi primari iresponsabili să nu se joace cu soarta oamenilor, instigând la nesubordonare și blocarea reformei. Suntem determinaţi şi avem girul oamenilor să ducem la bun sfârşit această reformă, deoarece legea este una pentru toţi”, a transmis președintele Parlamentului.
Amintim că patenta a fost anulată în R. Moldova începând cu 1 iulie curent, iar foștii deținători ai acestora sunt obligați să-și înregistreze oficial activitatea și să folosească aparate de casă atunci când fac comerț.
Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) va recepționa, până la 31 august curent, cereri de compensare a costurilor pentru procurarea aparatelor de casă din partea foștilor deținători de patente. Statul le acordă acestora până la zece mii de lei.
Datele Serviciului Fiscal de Stat arată că, la finele lunii martie curent, în R. Moldova erau valabile 12 275 de patente, dintre care 4 717 erau eliberate pentru comerțul cu amănuntul la tarabe sau în chioșcuri.
Dosar cu „barbă” de 25 de ani, rezolvat de Procuratura din Găgăuzia: 14 episoade de tâlhărie și două episoade de omor. Care este soarta cauzei penale „Găgăuzia Land”
România reacționează la declarațiile lui Patrușev: La 35 de ani după ce URSS a fost aruncată la coșul de gunoi al istoriei, unii de la Kremlin încă mai cred că pot spune națiunilor suverane ce să facă
LISTĂ // Numele oamenilor de cultură din R. Moldova, premiați de Ziua Culturii Naționale