06:08:49 25.01.2025
Stiri

REFORMĂ // Mai puține maternități, dar mai sigure

Reportaj 21.03.2015 12:13 Vizualizări1961 Autor: Stela Mihailovici
REFORMĂ // Mai puține maternități, dar mai sigure moldova.org

Cel puțin șase maternități raionale riscă să fie închise din cauza numărului mic de nașteri înregistrat în teritoriu

Maternitățile care înregistrează anual mai puțin de 300 de nașteri nu vor fi acreditate de Ministerul Sănătății. Măsura este prevăzută într-un plan de acțiuni elaborat de autorități care urmează a fi pus în aplicare în următorii doi ani.

Reducerea cheltuielilor

Pe de o parte, reforma este necesară pentru asigurarea unor condiții sigure pentru nașterea copiilor și îngrijirea mămicilor, dar și pentru reducerea cheltuielilor instituțiilor medicale. În prezent, sumele alocate pentru întreținerea clădirilor și remunerarea personalului calificat din maternitățile puțin solicitate sunt practic identice cu cele cheltuite în maternitățile în care vin pe lume câte trei sau patru bebeluși pe zi. Pe de altă parte, zeci de angajați din domeniul medical urmează să rămână fără lucru: neonatologi, ginecologi, obstetricieni și moașe.

Cele mai vulnerabile raioane, unde natalitatea a scăzut dramatic în ultimii ani, sunt Taraclia și Basarabeasca. Aici se nasc anual mai puțin de 200 de copii. Trendul este descendent încă din anul 2007. Alte maternități în care moașele se pot odihni zile în șir sunt cele din raioanele Vulcănești, Dondușeni, Ocnița și Șoldănești, care înregistrează mai puțin de 300 de nașteri pe an. Toate riscă să fie închise, iar gravidele vor fi direcționate către instituțiile medicale din raioanele alăturate.

Trei moașe la un copil

Conducerea Spitalului Raional din Ocnița recunoaște că este destul de greu să întreții o maternitate care devine tot mai puțin solicitată. În 2014, aici au venit pe lume doar 238 de micuți.

„Ne-am bucura să avem mai mulți, dar ce să facem dacă activăm în cel mai îmbătrânit raion din R. Moldova? Tineretul se duce”, spune trist șeful spitalului, Tudor Iurcu. Dacă ar fi închisă maternitatea, circa 20 de angajați ar putea rămâne fără lucru. „Avem medici, moașe, asistente medicale, infirmiere. Doar câțiva angajați ar putea fi transferați în alte funcții, restul - concediați. Dar nici așa nu mai putem continua. După calcule, avem acum trei moașe la un singur copil”, punctează managerul instituției.

Dotare tehnică mai bună

Dacă vor fi aplicate măsurile planificate de Ministerul Sănătății, gravidele din Ocnița urmează a fi direcționate spre maternitatea din orașul Edineț. Aceasta urmează a fi dotată mult mai bine cu echipamente performante ce vor oferi condiții sigure pentru îngrijirea nou-născuților și lăuzelor.

Pentru unele localități, reforma va avea beneficii în plus. Spre exemplu, gravidele din satul Paladea, Ocnița, ar ajunge mult mai repede la maternitatea din orașul Edineț. Din sat până la Ocnița sunt 18 kilometri, iar distanța directă până la Edineț e mai scurtă cu șase kilometri.

Gata să sără în ajutorul „vecinilor”

Pentru maternitățile raionale din imediata apropiere a celor care riscă să fie închise nu ar fi o problemă să-și ajute „vecinii”. O spune directoarea Spitalului raional Rezina, Maria Florea.

„Noi avem condiții foarte bune în maternitate. Când a fost acreditată, în 2013, am primit 95 de puncte din o sută posibile. Clădirea a fost renovată și este dotată cu tot utilajul necesar. Avem destule medicamente. Spațiul ne permite să preluăm cele 300 de gravide, dacă s-ar închide maternitatea din Șoldănești. Mai înainte aveam peste o mie de nașteri anual și ne descurcam foarte bine. Acum avem doar 500, iar o sută de femei vin să nască la noi din Transnistria, din raionul Râbnița”, afirmă Maria Florea.

Medicul salută ideea optimizării, pentru că „spitalul din Șoldănești nu ar avea cheltuieli nejustificate, iar maternitatea din Rezina ar lucra la capacitate deplină”. Managerul este dispus să ofere și locuri de muncă pentru specialiștii din Șoldănești care ar urma să fie disponibilizați. „Factorul uman este important. Am putea să angajăm medicii și moașele la noi, în serviciul de noapte”, precizează directorul spitalului din Rezina.

O nouă strategie, peste două luni

Chiar dacă planul de acțiuni privind sporirea calității serviciilor medicale destinate gravidelor din R. Moldova a fost deja semnat de fostul ministru al Sănătății, Andrei Usatîi, succesorul său afirmă că nimic nu este bătut în cuie. Actualul ministru, Mircea Buga, spune că, în următoarele două-trei luni, va fi definitivată o nouă strategie în domeniul protecției sănătății și abia atunci se va cunoaște exact care va fi soarta unor maternități.

„Nu pot să vă spun acum câte instituții ar putea fi închise. Este abia un proiect, dar nu este aprobat totul. Avem o analiză făcută anterior, dar vom reveni cu cifre exacte”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL Mircea Buga.

Într-un studiu realizat anul trecut de Banca Mondială, Republica Moldova a fost plasată la coada topului natalității. Datele demonstrau că la o mie de locuitori revin 12 nou-născuți, cu mult sub media altor state din regiune. Potrivit Biroului Național de Statistică, în 2013, în R. Moldova s-au născut 37 871 de copii.



Valentin Friptu, președintele Asociației de Obstetrică și Ginecologie

Noi am cerut cu ani în urmă să fie închise maternitățile în care se nasc puțini copii, dar comuniștii, care erau atunci la guvernare, au respins reforma, pentru că era nepopulară. Aceste maternități sunt periculoase pentru femei. Personalul nu are calificarea necesară. Un medic nu știe cum să acționeze adecvat când apare o hemoragie sau gravida cade în stare de șoc, nemaivorbind de operații cezariene. Un medic bun nu merge să muncească într-o maternitate în care ar primi o naștere la cinci zile. Acum avem un serviciu de asistență medicală urgentă foarte bun care poate duce gravida unde trebuie. Eu optez pentru organizarea unor Centre perinatologice regionale, care ar putea fi zece la număr în locul celor 40 de maternități raionale.

Copii născuți în R. Moldova (datele Biroului Național de Statistică)

Anul

Numărul nou-născuților

2009

40 803

2010

40 474

2011

39 182

2012

39 435

2013

37 871

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md