REFORMĂ // CSJ va avea 11 magistrați și, în premieră, 9 membri non-judecători: Instanță cu elemente ale unei curți de casație și cu scopul de a unifica practica judiciară. Criteriile pentru a accede în funcția de membru al CSJ
Curtea Supremă de Justiție (CSJ) va fi reformată și nu va acționa ca o instanță clasică de apel cum este în prezent. Numărul de membrii ai CSJ va fi redus de la 33, cum este în prezent, la 20, dintre care doar 11 vor fi judecători. Totodată, noii membri ai CSJ vor fi evaluați în baza unor criterii exigente pentru accederea în funcție.
Guvernul a aprobat astăzi proiectul de Lege cu privire la Curtea Supremă de Justiție, dar și proiectul de Lege privind evaluarea externă a judecătorilor și candidaților la funcția de judecător al CSJ.
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a declarat în cadrul ședinței de Guvern că reforma CSJ este una „vitală”, în contextul angajamentului privind resetarea sistemului judecătoresc.
„Reforma CSJ este una vitală, or, fără schimbări esențiale la nivelul CSJ, consolidarea independenței, sporirea integrității și responsabilității individuale a judecătorilor nu sunt posibile de promovat la nivelul celorlalte instanțe din sistemul judecătoresc”, a spus Veronica Mihailov-Moraru.
Potrivit ministrei, reorganizarea CSJ, inclusiv revizuirea competențelor instanței supreme, va permite transformarea CSJ într-o instanță cu elemente de curte de Casație, scopul căreia va fi unificarea stabilă a practicii judiciare, ceea ce va duce la sporirea calității actului justiției și încrederii cetățenilor în sistemul judiciar.
„CSJ va avea competențe mai restrânse și nu va acționa ca o instanță clasică de apel cum este în prezent. Aceasta va avea drept efect reducerea de cauze examinate de CSJ, accentul fiind pus pe ordonarea modului de interpretare și aplicare a legii în sistemul de justiție. Proiectul de lege va schimba organizarea internă a CSJ, lăsând mai multă discreție de reglementare pentru regulamentul CSJ adoptat de plenul instanței supreme. Scopul urmărit este asigurarea unui grad sporit de flexibilitate în organizarea activității și administrării CSJ”, a punctat ministra.
În linii generale, proiectul prevede micșorarea numărului de judecători ai CSJ de la 33 la 20 de funcții, modificarea componenței CSJ prin asigurarea accesului, în premieră, la funcțiile de judecători la CSJ atât pentru judecători (11 posturi), cât și pentru non-judecători (9 posturi), care vor fi din rândul avocaților, procurorilor, profesorilor universitari din domeniul dreptului.
Prim-ministrul Dorin Recean a asigurat ministra de toată susținerea sa în realizarea reformei sistemului judiciar.
„Reforma va continua. Reforma mizează pe cei din justiție care sunt onești și reforma vrea să încurajeze participarea lor în actul de creștere a încrederii cetățeanului în justiție. Este timpul ca sistemul să livreze, este timpul să se autocurețe. Noi toți vrem o justiție independentă, responsabilă în raport cu legea. Dnă ministră, să știți că aveți susținerea mea întotdeauna și a întregii societăți”, a declarat Dorin Recean.
Veronica Moraru-Mihailov a adăugat că noii membri ai CSJ vor fi selectați în baza unor „criterii exigente”, prevăzute în proiectul de Lege privind evaluarea externă a judecătorilor și candidaților la funcția de judecător al CSJ, document aprobat în aceeași ședință a Guvernului.
Exercițiul de evaluare a integrității va fi excepțional, unic și limitat în timp, efectuat pentru verificarea integrității etice și financiare atât a judecătorilor, cât și a candidaților la funcția de judecător.
În cazul nepromovării evaluării integrității, judecătorul va fi eliberat, cu interzicerea dreptului de a exercita această funcție sau o altă funcție de demnitate publică timp de 7 ani și lipsirea de dreptul la indemnizația unică de concediere. De asemenea, judecătorii care nu au promovat evaluarea vor fi lipsiți de dreptul la pensia specială, cu menținerea pensiei generale pentru limita de vârstă.
Comisia de evaluare va finaliza procesul de verificare a integrității judecătorilor și candidaților la funcțiile de judecători CSJ în termen de 6 luni de la demararea procedurii de evaluare, astfel încât în termeni proximi să fie constituită noua CSJ în componență deplină.
Au fost stabilite URNELE pentru tragerea la sorți a preliminariilor Euro 2024. Naționala R. Moldova este plasată în urna a 5-a și va avea parte de adversari PUTERNICI
VIDEO // Firat, ÎNGENUNCHEAT de Mancini. Naționala de fotbal a R. Moldova a pierdut la scor de TENIS în fața Italiei și e cu moralul la pământ pentru partida oficială cu Grecia
Efim Josanu // Să facă altul mai bine! 100 de ani de la nașterea lui J.A.Samaranch