12:18:55 03.10.2024
Stiri

Referendum pro-UE în R. Moldova. Care sunt șansele și cum poate fi rezolvată problema Transnistriei: „E o bătălie între Est și Vest"

Actualitate 03.10.2024 08:29 Vizualizări454 Autor: ZiarulNational
Referendum pro-UE în R. Moldova. Care sunt șansele și cum poate fi rezolvată problema Transnistriei: „E o bătălie între Est și Vest


Cetățenii Republicii Moldova se află în fața unor momente deosebit de importante: în această lună vor avea loc referendumul pentru modificarea Constituției în vederea integrării în Uniunea Europeană și scrutinul prezidențial.

Despre alegerile din 20 octombrie, dar mai ales despre referendumul ce ar putea marca o accelerare a Republicii Moldova în calea integrării europene, Ziare.com a discutat cu sociologul Dan Dungaciu, cu europarlamentarul Eugen Tomac și cu deputatul Claudiu Năsui.

Peste câteva săptămâni, cetățenii de peste Prut vor răspunde la întrebarea „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. În opinia analistului de politică externă Dan Dungaciu, referendumul poate bifa succesul urmărit de Maia Sandu, respectiv de oficialii proeuropeni.

„Se vor desfășura trei evenimente importante, apropo de proiectul de viitor al Republicii Moldova: concomitent, referendumul pentru introducerea integrării europene în Constituția Republicii Moldova și alegerile prezidențiale. Apoi, în 2025, vor avea loc alegerile parlamentare. Acestea sunt cele trei jaloane care vor fixa în perspectivă, traseul Republicii Moldova (...) Dintre toate cele trei, cred că referendumul este cel mai important.

Cred că referendumul nu are cum să nu reușească în Republica Moldova, deși, trebuie să recunoaștem, are oarecare dificultăți, tocmai pentru că este asociat, deliberat sau nu, cu alegerile prezidențiale", a declarat Dungaciu, pentru Ziare.com.

Referendumul reprezintă cea mai importantă bătălie între Est și Vest, de până acum, exprimată în plan juridic, în fosta Basarabie.

„Un eșec al referendumului ar însemna, simbolic, o înfrângere nu doar a Republicii Moldova, ci o înfrângere a sprijinului pe care Republica Moldova îl are de la partenerii occidentali. Nu a existat un moment în care sprijinul efectiv, concret, coerent al Americii, al Uniunii Europene și al României să fie atât de pregnant, ca acum. Dacă acest referendum nu reușește, evident că totul, cel puțin pentru un interval de timp, se prăbușește. Este o bătălie între Est și Vest, care se desfășoară în Republica Moldova și acest referendum este una dintre expresiile sale", a mai punctat sociologul.

Dacă referendumul va avea succes, Transnistria va continuă să rămână o problemă pentru Republica Moldova, avertizează sociologul.

„Proiectul Republicii Moldova a fost gândit strategic, ca un loc în care Estul și Vestul să se întâlnească, nu să se confrunte. Practic, un loc de influență a Vestului, dar și a Estului și niciuna dintre influențe să nu fie prea puternice, dar oricum, să fie amândouă acolo. Acesta a fost modelul geopolitic din Republica Moldova, până la războiul din Ucraina. Cam acesta a fost și destinul Ucrainei, până la urmă, politică gestionată de Berlin multă vreme, pe această filozofie. Pe această filozofie i se amintea Republicii Moldova că trebuie să înceapă negocieri cu Transnistria, să discute civilizat, să nu plece în rezolvarea conflictului transnistrean de la retragerea trupelor ruse, ci de la soluții de tip pași mărunți, astfel încât să compatibilizeze cele două maluri, pe diverse domenii: economic, învățământ, politic, politici sociale etc. Acum, lucrurile s-au schimbat. În Republica Moldova, dacă lucrurile se vor termina cu bine și dacă îi este conferit un viitor pro-european, atunci această viziune nu mai are aplicabilitate și trebuie văzută altă soluție.

Transnistria este un teritoriu pe care Chișinăul nu-l controlează. Nu sunt convins că l-ar putea controla dacă-l absoarbe în acest moment. Repet, 55% este opțiunea proeuropeană. Însă, imaginați-vă dacă mâine populația Transnistriei va fi 'turnată' în câmpul electoral al Republicii Moldova, cu siguranță un 7-8% vor veni în favoarea estului, nu a vestului și s-ar putea ca Rusia să controleze Republica Moldova electoral, simplu, fără niciun efort. Aici e marea problemă. Se poate întâmpla asta oricând, de-a lungul parcursului european al Republicii Moldova. De asta trebuie clarificată problematica Transnistriei, într-o formă sau alta. Dacă occidentalii nu sunt dispuși să mai accepte modelul cipriot, atunci Transnistria va fi un 'balast'. De asemenea, doamna Sandu a vorbit despre integrarea pe bucăți a Republicii Moldova", a concluzionat Dan Dungaciu.

Continuarea
AICI.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.09.2024 09:46 Nicolae Negru Nicolae Negru // Logica rezistenței

27.09.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Voronin, heraldul lu...

23.09.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Portretul alegătorul...

Meteo in Moldova

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md