Recuperarea PREJUDICIILOR provocate de firme, similară ca în UE și SUA. „Propunem introducerea în legislație a posibilității încheierii unui acord judiciar de recunoaștere a vinovăției între procuror și persoana juridică acuzată”
Ministerul Justiției propune introducerea în legislație a posibilității încheierii unui acord judiciar de recunoaștere a vinovăției între procuror și persoana juridică acuzată, astfel ca prejudiciile provocate să fie recuperate mult mai ușor, iar activitatea agenților economici să nu fie stopată din cauza sechestrelor etc. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, susține că această practică este folosită în statele UE, dar și în SUA.
„O astfel de măsură, în cazul în care va fi adoptată, ar putea duce la recuperarea mai rapidă a prejudiciului cauzat statului și va permite companiei să funcționeze în continuare. Astfel vor fi păstrate și locurile de muncă”, a precizat sursa citată.
Litvinenco a subliniat că legislația va trebui să prevadă proceduri care nu vor permite să se abuzeze de acest mecanism. De exemplu, în cazuri similare fraudei bancare nu poate fi vorba de aplicarea acestei practici.
Potrivit ministrului, actualmente nu ar fi recuperate prejudiciile cauzate statului, iar cei care au comis nereguli rămân nepedepsiți.
„Deși ideea trebuie încă analizată, în prezent situația este de așa natură că prejudiciile aduse statului nu sunt recuperate, amenzile nu sunt încasate, conturile companiei sunt sechestrate, oamenii rămân fără locuri de muncă, iar persoanele vinovate de comiterea infracțiunilor rămân nepedepsite. Adoptarea unui astfel de proiect ar putea schimba această situație”, a explicat ministrul Justiției.
PREMIERĂ // R. Moldova a cumpărat energie electrică de pe Bursa Română de Mărfuri: „Piața românească este cuplată cu cea europeană, iar prețurile tranzacționate sunt aliniate, garantând transparența și corectitudinea procesului de achiziție”
Importante companii din domeniile energiei regenerabile, IT, agrobusiness sau infrastructură logistică, invitate să investească în R. Moldova
„Trenul Unirii”, cu vagoanele „Mihail Kogălniceanu”, „Vasile Alecsandri”, „Moş Ion Roată” și „Alexandru Ioan Cuza”, a pornit din București și va ajunge după-amiază la Iași