RECTIFICĂRI la bugetul de stat: Plus 739 de milioane de lei în Fondul Rutier, încă 338 de milioane pentru susținerea IMM și 90 de milioane de lei pentru majorarea salariilor a 1 300 de angajați ai Guvernului: Câte 50 de mii de lei pentru miniștri
Fondul Rutier va fi suplinit cu 739 de milioane de lei, Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală - cu 320 de milioane de lei, cel al agriculturii - cu încă 100 de milioane de lei, iar 338 de milioane de lei vor fi direcționate pentru susținerea întreprinderilor mici și mijocii (IMM) din R. Moldova.
Rectificările la bugetul de stat au fost aprobate în ședința de astăzi a Guvernului.
Ministra Finanțelor, Veronica Sirețeanu, a declarat că atât veniturile, cât și cheltuielile bugetului de stat vor fi majorate cu peste 1,406 miliarde de lei.
Astfel, veniturile bugetului de stat vor constitui peste 66,274 de miliarde de lei, cu 2,2% mai mult decât volumul aprobat, iar cheltuielile - peste 84,6 miliarde de lei, cu 1,7% mai mult decât volumul aprobat. Deficitul bugetar nu va suporta modificări, fiind la nivel de aprobat 2023 - peste 18,327 de miliarde de lei.
Modificarea bugetului a fost determinată de majorarea intrărilor de granturi externe pentru suport bugetar în sumă de 94 de milioane de dolari, resurse ce au fost direcționate în mare parte pentru dezvoltarea economiei naționale.
Modificările operate astăzi de Guvern la Legea bugetului de stat pentru anul 2023 mai prevăd cresterea salariilor bugetarilor din administrația centrală de la 1 iulie curent.
În acest scop vor fi alocate 89,8 milioane de lei pentru 1 300 de persoane, a menționat ministra Sirețeanu în cadrul ședinței de Guvern.
Bașcana în exercițiu a Găgăuziei, Irina Vlah, s-a arătat revoltată de această decizie, întrebând dacă „e normal ca un pensionar să aibă pensia de 2 – 3 mii de lei, iar un ministru – un salariu lunar de 50 de mii?”.
În replică, premierul Dorin Recean a afirmat că aceasta este „prima etapă de majorare a salariilor și pensiilor”. Potrivit lui Recean, Guvernul lucrează pentru a crea condiții de dezvoltare pentru agenții economici, astfel încât aceștia să poată majora veniturile la bugetul de stat din care vor fi majorate ulterior prestațiile sociale.
Centrale electrice cu turbine pe gaz, oferite R. Moldova de către Uniunea Europeană: CSE a activat și Mecanismului de Protecție Civilă al UE în vederea asigurării securității energetice
DOC // Guvernul COMPENSEAZĂ creșterea tarifului la energie electrică pentru agenții economici din sectorul alimentar și din industria prelucrătoare: Până la 50% din creșterea tarifului la energia electrică, pe o perioadă de 3 luni
Maia Sandu, răspuns pentru separatistul Krasnoselski, care „distorsionează realitatea”: „Originea crizei nu este la Chișinău, ci la Moscova, care trebuie să vină cu soluții reale pentru această problemă”