Recolta de PRUNE din R. Moldova și-a revenit: Peste 80% din cele 85 000 de tone urmează a fi exportate, cele mai multe - pe piața UE


Recolta de prune în Republica Moldova ar putea ajunge în acest an la 85 000 de tone, marcând o revenire la normal după cea din anul 2022, afectată de secetă.
Potrivit estimărilor USAID Moldova, 70 000 de tone de prune din această recoltă sau peste 82,3% urmează a fi exportate.
Circa 17 mii de tone de prune au fost deja exportate în lunile iulie - august curent, comparativ cu circa 10,9 mii de tone vândute pe piețele externe în perioada similară a anului 2022.
Aproape 67% sau circa 11,340 de tone de prune din recolta anului curent au fost exportate pe piețele UE, precum cele din Germania, Austria și Croația, dar și în Marea Britanie. În aceeași perioadă a anului trecut, pe piețele UE și Marea Britanie au fost exportate 6,442 de mii de tone de prune.
Sursa infografic: USAID Moldova
USAID Moldova arată că cele mai exportate soiuri de prune din Moldova sunt Stanley, President și Cacanska Rana, cunoscute pentru aromele și calitățile lor gustative.
CITIȚI și Recoltă de MERE, mai mare în acest an cu peste 18,5%: Cele mai populare soiuri, cultivate în R. Moldova
În anul trecut, peste 50% din livrările de prune au fost în țările UE. Pentru a susține eforturile Republicii Moldova de valorificare a noilor piețe de export, UE a prelungit cu un an, în luna iulie curent, măsura de suspendare a taxelor și cotelor de import aplicabile pentru strugurii de masă, mere, cireșe, prune, roșii, usturoi și suc de struguri „made in Moldova”.









































































