RECENSĂMÂNT de PROBĂ, organizat în perioada 28 august - 10 octombrie curent, în 11 localități din R. Moldova: Exersare pentru plebiscitul general din 2024
Biroul Național de Statistică (BNS) va organiza, în perioada 28 august – 10 octombrie curent, un recensământ de probă al populației și locuințelor în 11 localități din zonele de nord, centru și sud ale R. Moldova.
Este vorba despre câteva sectoare din Chișinău, municipiile Bălți, Soroca și Comrat, sate din raioanele Orhei, Cahul, Anenii Noi, Căușeni, Taraclia etc.
Recensământul de probă este o etapă de pregătire a Recensământului populației și locuințelor planificat pentru anul 2024, având scopul de a testa chestionarele de recensământ, instrumentele de colectare a datelor și diverse aspecte privind modul de organizare a recenzării. Recensământul de probă va ajuta, de asemenea, la înțelegerea mai bună a provocărilor și obstacolelor posibile în desfășurarea cu succes a recensământului general.
Pentru realizarea recensământului de probă, în special colectarea datelor în teren, BNS a angajat temporar 121 de recenzori și 22 de supervizori.
În prezent, Biroul Național de Statistică instruiește personalul implicat în exercițiul temporar de recenzare a populației și localităților.
Recenzorul va vizita la domiciliu gospodăriile care au fost selectate pentru participarea la recensământul de probă și va fixa răspunsurile persoanelor recenzate pe dispozitivul electronic de tip tabletă.
În cazul în care nu găsește pe nimeni acasă, recenzorul va lăsa o înștiințare pentru a stabili ziua și ora când poate reveni. Selectiv, la unele gospodării, personalul de recensământ va efectua o vizită suplimentară pentru a evalua calitatea recenzării în cadrul anchetei post-recenzare, al cărei scop este de a evalua acuratețea recensământului de probă prin măsurarea erorilor de acoperire și de conținut.
Recenzorii vor fi autorizați prin legitimații corespunzătoare, emise de Biroul Național de Statistică, cu care se vor legitima când vor veni la domiciliu sau vor interacționa cu populația din sectoarele selectate pentru recensământul de probă. De asemenea, pentru a fi distinși, recenzorii vor purta însemne de identitate a RPL, inclusiv chipiuri și tricouri, genți și tablete cu logoul recensământului de probă.
Menționăm că recensământul este o activitate statistică de amploare care se desfășoară o dată la 10 ani, fiind parte a rundelor mondiale de recensăminte, realizate în conformitate cu recomandările internaționale. Ultimul recensământ al populației și locuințelor a fost organizat în anul 2014 pe teritoriul R. Moldova.
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2
VIDEO // Marcel Ciolacu anunță construcția unei linii de cale ferată cu ecartament european între Iași și Chișinău: Ar fi începutul modernizării infrastructurii feroviare din R. Moldova