Dorin Recean promite fonduri suplimentare pentru dezvoltarea locală și îmbunătățirea colaborării între autorități


Îmbunătățirea dialogului dintre autoritățile centrale și cele locale și modalități de eficientizare a activității grupurilor de lucru sectoriale, cu accent pe sprijinul partenerilor europeni în dezvoltarea localităților, au constituit subiectele puse în discuție astăzi la ședința Comisiei paritare pentru descentralizare, prezidată de prim-ministrul Dorin Recean.
Premierul a evidențiat deschiderea și sprijinul financiar al partenerilor europeni destinat dezvoltării Republicii Moldova, dar și importanța agendei de reforme și a mecanismului de finanțare care sunt incluse în Planul de creștere pentru Republica Moldova.
„Sarcina noastră este să utilizăm judicios aceste resurse”, a afirmat șeful Guvernului, specificând faptul că interesul este implementarea de reforme care să crească economia la nivel local și instrumente precum Satul european care să susțină dezvoltarea.
„Vom continua să punem la dispoziția APL tot mai multe fonduri pentru dezvoltare”, a adăugat el.
Prim-ministrul a încurajat implicarea activă a primarilor în procesele decizionale, insistând că interacțiunea dintre autoritățile centrale și cele locale trebuie să fie constant îmbunătățită.
Participanții la ședință au abordat și problema activității grupurilor de lucru sectoriale, ce asigură o comunicare eficientă pe diverse segmente de interes. S-a subliniat și necesitatea formării a încă două grupuri de lucru, în domeniul agriculturii și al integrării europene. De asemenea, a fost propusă instituirea unui grup comun pentru administrația publică locală.
Guvernul mai transmite că la ședința Comisiei paritare pentru descentralizare au fost discutate și subiecte precum procesul de delimitare, includerea corectă a bazinelor acvatice, oferirea de compensații la energia electrică pentru APL, precum și expunerea APL-ului în documentele de politici publice. Asigurarea capacității de cofinanțare a proiectelor externe și creșterea veniturilor proprii ale autorităților locale au fost, de asemenea, puncte importante pe agendă.
Comisia paritară pentru descentralizare, o platformă consultativă pe lângă Guvern, are rolul de a corela mai bine eforturile autorităților centrale și locale în vederea dezvoltării localităților. Din comisie fac parte reprezentanți ai administrației publice centrale și locale, care se întâlnesc trimestrial sau mai des dacă este necesar, alături de parteneri de dezvoltare, membrii grupurilor de lucru și societatea civilă. O discuție la ședință despre sprijinul de la partenerii europeni a relevat un angajament clar al acestora.









































































