00:00:32 02.02.2025
Stiri

Recean, după ce UE a adus căldura și lumina în Transnistria.: ,,Rusia a creat o problemă pentru a confrunta cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului, pentru a semăna ură și divizare". Chișinăul deține în totalitate controlul livrărilor

Actualitate 01.02.2025 21:03 Vizualizări267 Autor: ZiarulNational
Recean, după ce UE a adus căldura și lumina în Transnistria.: ,,Rusia a creat o problemă pentru a confrunta cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului, pentru a semăna ură și divizare
,,Rusia a creat o problemă pentru a confrunta cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului, pentru a semăna ură și divizare", a declarat astăzi prim-ministrul Dorin Recean, după ce Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat măsuri concrete pentru ca cetățenii din stanga Nistrului să nu mai înghețe în case, iar cei din dreapta Nistrului - să aibă energie electrică mai ieftină.

,,Aceste decizii sunt despre responsabilitate și solidaritate. Luăm măsuri rapide pentru a proteja cetățenii de șantajul energetic rusesc și pentru a asigura securitatea energetică a R. Moldova. În următoarele zile, vom prezenta un pachet extins de măsuri pentru consolidarea rezilienței energetice a R. Moldova", a scris Recean pe Facebook.

Amintim că reprezentanții Comisiei pentru Situații Excepționale au autorizat astăzi achiziția de către ,,Energocom" a gazelor naturale pentru stânga Nistrului și a energiei electrice pentru dreapta Nistrului, Uniunea Europeană alocând în acest scop un grant de 30 de milioane de euro.





Precizările Ministerului Energiei privind valorificarea grantului UE privind sporirea rezilienței R. Moldova la criza energetică provocată de Rusia:

1. Din această sumă, 20 de milioane de euro sunt destinați achiziției de gaze naturale pentru consumatorii de pe malul stâng al Nistrului, inclusiv pentru păstrarea în funcție a unui bloc al Centralei de la Dnestrovsc, MGRES, până pe 10 februarie. Acest lucru este necesar atât pentru asigurarea producției de energie electrică care să acopere necesitățile sociale ale malului stâng, cât și pentru asigurarea stabilității sistemului energetic și a nivelului necesar al tensiunii și frecvenței în sistemul energetic din R. Moldova și regiunea de sud a Ucrainei.

2. Aceste volume sunt destinate exclusiv asigurării cu gaze a consumatorilor protejați, categorie ce include consumatorii casnici, instituții sociale și publice și a micilor afaceri din industria alimentară, cu excepția industriei mari și a fermelor de mining a criptovalutei.

3. ,,Tiraspoltransgaz" s-a angajat să prezinte în fiecare zi graficul de consum pentru ziua următoare, care va fi aprobat de reprezentanții ,,Energocom" în limita de până la 3 mln m3 de gaze naturale pe zi. Tiraspolul a solicitat 3.2 mln m3/zi, volum care nu a putut fi justificat prin datele prezentate. S-a luat decizia ca, în primele zile, pentru pregătirea sistemelor de încălzire centralizate din regiune, vor fi livrate volumele maxime posibile, dar nu mai mult de 3 mln m3/zi. De exemplu, pentru mâine, 2 februarie, ,,Tiraspoltransgaz" a solicitat 2,7 milioane de m3, cerere care a fost acceptată. După ce sistemele de încălzire centralizată vor fi repuse în funcțiune și necesitățile pentru repornirea sistemului energetic vor fi satisfăcute, volumul de gaze livrat va fi redus, în funcție de parametrii meteo și estimările zilnice de consum pentru consumatorii protejați, prezentate zilnic de ,,Tiraspoltransgaz".

4. Este de menționat că, pentru a satisface necesitățile industriei din regiunea transnistreană, este nevoie de minimum 5,7 mln m3/zi. Pentru comparație, în graficele alăturate sunt prezentate consumurile istorice din februarie și noiembrie 2022 și 2023 ale ambelor maluri ale Nistrului. Este de notat reducerea consumului de gaze în regiunea transnistreană în noiembrie 2022, când ,,Gazprom" încă își respecta angajamentele contractuale, livrând întregul volum contractat, față de aceeași perioadă a anului 2021.

5. Amintim că, în februarie 2022, ,,Gazprom" încă livra către R. Moldova peste 10 mln m3/z, iar din decembrie 2022 a limitat livrările către Republica Moldova la 5,7 mln m3/zi, cantități care au fost lăsate la discreția regiunii transnistrene, care deja atunci a limitat consumul în funcție de disponibilități.





Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md