04:29:46 30.04.2025
Stiri

Recean a cerut, Lazarencu a făcut: Toate construcțiile hidrotehnice construite până în anul 1991 vor supuse obligatoriu expertizei tehnice, pentru a preveni eventuale inundații

Actualitate 25.09.2024 11:32 Vizualizări2017
Recean a cerut, Lazarencu a făcut: Toate construcțiile hidrotehnice construite până în anul 1991 vor supuse obligatoriu expertizei tehnice, pentru a preveni eventuale inundații Consiliul raional Leova

Construcțiile hidrotehnice din R. Moldova, construite până în anul 1991, vor fi supuse unor expertize tehnice, iar administratorii de baraje vor avea obligația de a transmite trimestrial Registrul de observație asupra nivelului apei în lacurile de acumulare, iazuri și heleștee.

Guvernul a modificat astăzi Regulamentul privind procedura de elaborare și de revizuire a Planului de gestionare a districtului bazinului hidrografic, cu scopul de a preveni și a minimaliza riscul de inundații, dar și de poluare a apei.

Noile prevederi au fost propuse în ședința de Guvern de către ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, la câteva zile după ce premierul Dorin Recean a solicitat inspectarea tuturor lacurilor de acumulare de pe teritoriul R. Moldova, ca urmare a inundațiilor recente din raionul Leova.

De asemenea, noile modificări stabilesc modul de transmitere în folosință pentru amplasarea prizelor de apă, stațiilor de pompare și a instalațiilor mobile de pompare; înregistrarea regulamentelor de exploatare și a fișelor tehnice la autoritatea administrativă de gestionare a apelor și introducerea datelor în Sistemul informațional automatizat „Cadastrul de stat al apelor”.

În aceeași ședință, Cabinetul de miniștri a aprobat și Metodologia privind analiza presiunilor și evaluarea riscurilor activității umane pentru districtele bazinelor hidrografice. Aceasta va specifica inclusiv modul de stabilire a corpurilor de apă care se află sub risc de neîndeplinire a obiectivelor de mediu. Rezultatele evaluării vor fi reprezentate pe hărți, prin atribuirea pentru fiecare corp de apă a unei culori, în funcție de tipul de risc.

„Îmi pare rău că am ajuns să se întâmple o nenorocire ca noi să atragem atenția cuvenită resurselor de apă și, în mod special, cum administrăm bazinele de apă”, a declarat premierul Recean, adăugând că astfel de acțiuni erau necesare de mult timp și vor ajuta autoritățile să gestioneze mai bine situațiile de criză provocate de calamitățile naturale.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte