Recean a cerut, Lazarencu a făcut: Toate construcțiile hidrotehnice construite până în anul 1991 vor supuse obligatoriu expertizei tehnice, pentru a preveni eventuale inundații
Construcțiile hidrotehnice din R. Moldova, construite până în anul 1991, vor fi supuse unor expertize tehnice, iar administratorii de baraje vor avea obligația de a transmite trimestrial Registrul de observație asupra nivelului apei în lacurile de acumulare, iazuri și heleștee.
Guvernul a modificat astăzi Regulamentul privind procedura de elaborare și de revizuire a Planului de gestionare a districtului bazinului hidrografic, cu scopul de a preveni și a minimaliza riscul de inundații, dar și de poluare a apei.
Noile prevederi au fost propuse în ședința de Guvern de către ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, la câteva zile după ce premierul Dorin Recean a solicitat inspectarea tuturor lacurilor de acumulare de pe teritoriul R. Moldova, ca urmare a inundațiilor recente din raionul Leova.
De asemenea, noile modificări stabilesc modul de transmitere în folosință pentru amplasarea prizelor de apă, stațiilor de pompare și a instalațiilor mobile de pompare; înregistrarea regulamentelor de exploatare și a fișelor tehnice la autoritatea administrativă de gestionare a apelor și introducerea datelor în Sistemul informațional automatizat „Cadastrul de stat al apelor”.
În aceeași ședință, Cabinetul de miniștri a aprobat și Metodologia privind analiza presiunilor și evaluarea riscurilor activității umane pentru districtele bazinelor hidrografice. Aceasta va specifica inclusiv modul de stabilire a corpurilor de apă care se află sub risc de neîndeplinire a obiectivelor de mediu. Rezultatele evaluării vor fi reprezentate pe hărți, prin atribuirea pentru fiecare corp de apă a unei culori, în funcție de tipul de risc.
„Îmi pare rău că am ajuns să se întâmple o nenorocire ca noi să atragem atenția cuvenită resurselor de apă și, în mod special, cum administrăm bazinele de apă”, a declarat premierul Recean, adăugând că astfel de acțiuni erau necesare de mult timp și vor ajuta autoritățile să gestioneze mai bine situațiile de criză provocate de calamitățile naturale.
Aura Șova, primele declarații, după ce a câștigat sezonul 12 Vocea României. Ce va face cu premiul cel mare: „Mie nu îmi lipsește nimic. Am un acoperiș deasupra capului, am ce să mănânc”
De la vulnerabilitate, la incluziune: Asociația PRODOCS oferă sprijin pentru copiii din centrele de plasament
METEO // Vremea se răcește, ploi și lapoviță în weekend