Reacții CRITICE după protestul din fața Ambasadei României la Chișinău: „PPDA și Igor Dodon au un dușman comun: jandarmul român”
„Activiștii unui partid ce se declară proeuropean protestează în fața Ambasadei Bucureștiului la Chișinău, scandând lozinci împotriva instituțiilor fundamentale ale statului român. De altfel, nu țin minte ca Partidul Platforma „Demnitate și Adevăr” să fi protestat cândva în fața ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Iată că și-au găsit acum să înjure Ambasada României. Mai lipsește doar ca Andrei Năstase, în vreun interviu pentru presa rusă, să invoce jandarmul român ca argument împotriva Unirii”, scrie analistul politic Petru Bogatu pe pagina sa de Facebook.
Potrivit acestuia, acum doi ani, Igor Dodon își găsise un slogan de campanie prezidențială: „Jandarmul român nu va fi la noi stăpân!”. „Iată că astăziPPDA a ajuns să-i țină isonul. Pentru prima oară PPDA, în mod organizat, a participat la o demonstrație împotriva Guvernului României. Și este clar de ce. Pentru 26 august, în Chișinău sunt anunțate proteste și opoziția extraparlamentară speră să atragă de partea sa diaspora românească din Europa. Atâta doar că Năstase și ortacii săi nu au înțeles nimic din acțiunea diasporei românești”, spune acesta în editorialul său de pe portalul deschide.md.
Bogatu afirmă că manifestația de la 10 august din Piața Victoriei a fost deturnată, deoarece au existat provocatori care au instigat la violențe. „Până una-alta, un lucru este cert. S-a urmărit compromiterea protestului prin nesăbuite acte de violență. Unii experți nu exclud implicarea unor state care doresc destrămarea României. Nu încape îndoială că, în aceste împrejurări, intervenția Jandarmeriei, până la un punct, a fost justificată. Rămâne de văzut, ce-i drept, dacă acțiunea defensivă a jandarmilor a fost și proporțională. Se știe deja că s-a dat cu gaze lacrimogene și acolo unde nu erau protestatari violenți, iar atacul asupra fruntașilor PPDA vine să confirme acest fapt o dată în plus”.
Pe de altă parte, spune analistul, replica Platformei „DA” ar fi disproporționată. „Poate chiar mai exagerată și nejustificată decât cea a Jandarmeriei Române. Andrei Năstase, de exemplu, scrie că a „urmărit îngrozit scenele de violență din Piața Victoriei, din seara zilei de 10 august”. Concluziile pe care le trage sunt însă ilogice. Potrivit lui, ar fi vorba despre „o execuție publică a democrației, de către o guvernare profund antieuropeană. Iar pentru asemenea crime demisia e insuficientă într-un stat european”. Îmi dau seamă că liderul PPDA este în opoziție și are o gură mai slobodă decât politicienii aflați la guvernare. Dar nici chiar așa”.
Analistul este deranjat și de faptul că membrii PPDA aduc în discuție „jandarmul român”. „Oricum ai suci-o, flashmob-ul organizat de PPDA duminică în fața Ambasadei Bucureștiului la Chișinău, dacă nu-i o diversiune premeditată, e o sclifoseală regretabilă. Sloganul „Jandarmeria apără hoția!”, bunăoară, trădează multă nesimțire și nu mai puțină ipocrizie. De altfel, nu țin minte ca PPDA să fi protestat cândva în fața ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Nici ocupațiamilitară a Transnistriei, nici amestecul Kremlinului în afacerile noastre interne, nici asasinarea la Moscova a rivalilor lui Putin nu au sensibilizat vreodată partidul Țopilor. Iată că și-au găsit acum să înjure reprezentanța diplomatică a Bucureștiului”.
De asemenea, Bogatu consideră că PPDA denigrează România. „Și mie nu-mi plac nici baronii din PSD, nici Dragnea și nici Dăncilă. Actuala guvernare de la București poate fi acuzată de egolatrie, de incompetență, de abuz, de corupție și de multe alte vicii. Nu putem însă să o taxăm drept „criminală” și „antieuropeană”. Orice încercare de a o diaboliza echivalează cu o denigrare a sistemului politic românesc, cu o negare a caracterului lui democratic. De aceea, Năstase și adepții săi trebuie să fie mai cumpătați la vorbă când se pronunță asupra situației din România. Să ne imaginăm că mâine vin ei la putere la Chișinău și se văd nevoiți să aibă de a face cu o guvernare PSD la București. Cum vor dialoga oare cu niște „criminali” și „antieuropeni”, după cum îi califică astăzi pe social-democrați?”.
Petru Bogatu vorbește și de lecțiile pe care trebuie să le învețe cei din PPDA. „Să nu scuipe, metaforic vorbind, în fântâna unor importante forțe politice românești. S-ar putea ca mâne să le ceară ajutor frățesc și să bea din puțul pe care l-au batjocorit anterior. Să nu condamne statul român pentru măsurile pe care le ia împotriva celor care caută să discrediteze prin acțiuni violente manifestațiile de stradă. Nu-i exclus ca și la mitingurile PPDA să apară niște provocatori care vor căuta să-i compromită protestele. Să nu defăimeze instituțiile fundamentale ale României de dragul unor interese politice efemere. Calomniindu-le astăzi, PPDA își pregătește prăbușirea morală și politică de mâine. Să nu încerce să confiște o luptă care nu-i aparține. Demonstrațiile de stradă din București sunt o inițiativă populară, protestele fiind organizate de societatea civilă sau de diasporă, nu o stratagemă, ca în Chișinău, a interlopilor ascunși în spatele unor partide cu origini oligarhice.
Să nu caute pe dracul în tentativa de a transforma niște proteste legale într-o lovitură de stat. Într-un regim parlamentar, chiar și unul defectuos, cum ar fi cel din R. Moldova, succesiunea la putere este asigurată prin alegeri, nu prin vărsări de sânge și răsturnarea guvernului în stradă. Oricine încalcă această regulă se transformă într-un inamic al democrației cu toate consecințele ce decurg de aici”, a conchis sursa citată.
Și fostul deputat creștin-democrat, Ștefan Secăreanu, a criticat reacția vicepreședintelui PPDA, Stanislav Pavlovschi, pe marginea evenimentelor de la București: „Cine spunea ca jandarmii romani s-au schimbat?”.
„Diabolizarea imaginii „jandarmului român” din perioada celor 22 de ani de administrare românească a Basarabiei (1918-1940) a fost una dintre metodele perfide prin care regimul bolșevik de ocupație a cultivat și alimentat ura față de România și valorile românești în rândul basarabenilor. Aceeași metodă de cultivare a antiromânismului în stânga Prutului este folosită și azi de către promotorii moldovenismului de sorginte stalinistă…”, crede Secăreanu.
ULTIMA ORĂ // ANRE amână luarea unei decizii privind majorarea tarifelor la gazele naturale cu aproape 40%. Radu Marian: „Anunțul „Moldovagaz”, pe bună dreptate, stârnește nemulțumire și nedumerire în rândul multor cetățeni”
Ministra Sănătății, la Viena: Fortificarea capacităților Institutului Oncologic și promovarea tratamentelor oncologice în R. Moldova sunt printre principalele priorități ale Guvernului
TOP // Cei mai bogați români în 2024