REACȚIE la cazul „infractorului” prins cu prânzuri gătite și livrate ilegal: Povestea unui antreprenor și MITA de 1 000 de euro cerută de un inspector de la ANSA. Cum a reacționat instituția
Cazul bărbatului de 38 de ani prins și amendat de poliție pentru că distribuia ilegal în Chișinău prânzuri pregătite de soția sa a aprins spiritele pe rețelele de socializare. Internauții blamează mai ales oamenii legii, care s-ar „lăuda” cu asemenea „capturi”, în condițiile în care le scapă „rechinii”.
Acest caz l-a determinat pe Ion Andronache, un tânăr antreprenor din R. Moldova, să povestească birocrația prin ce a trecut el ca să-și poată deschide o mini-afacere cu clătite.
La un moment dat, Ion Andronache avea nevoie de un certificat de înregistrare la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), a depus cererea, a așteptat termenul-limită pentru a primi răspuns și apoi a telefonat să vadă dacă certificatul îi este gata.
„Inspectorul de la ANSA care era responsabil de cererea mea a venit să vadă tricicleta, utilajele și condițiile în care vor fi preparate clătituțele. Apoi a zis că mă va contacta când să vin să iau certificatul. M-a contactat a doua zi și mi-a zis că certificatul meu este gata, însă înainte de a mi-l da, are o rugăminte la mine. A zis că are nevoie de 1 000 de euro urgent și m-a întrebat dacă pot să-i împrumut până la sfârșitul săptămânii. Eu pe el nu-l cunoșteam, l-am văzut prima oară atunci când a fost să vadă tricicleta și tare dubioasă mi-a părut rugămintea sa. Însă înțelegeam că dacă îi zic NU, s-ar putea să nu-mi dea certificatul... iar eu deja aveam vreo 3-4 luni - drum parcurs cu procedurile birocratice pentru a putea să-mi deschid mini afacerea în domeniul alimentației publice. Atunci am decis repejor să fac un șiretlic. Nu i-am spus nici da, nici nu. I-am zis că vine colegul meu să ia certificatul pentru că avem nevoie urgent de el ca să-l prezentăm Administrației Publice Locale, iar eu mă apropii mai târziu și discutăm despre acea o mie de euro”, rememorează antreprenorul.
Știind că se află într-o capcană și riscă să nu-și mai vadă documentul, tânărul a recurs la un șiretlic.
„Inspectorul a zis că nu trebuie să venim noi la ANSA și vine el cu mașina de serviciu acolo unde suntem noi. Eram pe strada Ismail, la Secția de control medical al angajaților din Alimentația Publică. A venit acolo și colegul meu a ieșit primul să ia certificatul. După ce l-a luat, i-am scris un mesaj în care i-am spus că m-am consultat cu soția și am decis că nu avem 1 000 de euro disponibili în bugetul familiei pentru a putea să împrumutăm cuiva. Inspectorul nu a mai răspuns nimic, supărat că a fost „tras pe sfoară” și fișca cu 1 000 de euro „împrumut", care de fapt erau mită, nu a mers. Nu a mers cu noi, dar cu siguranță a mers cu mulți alți oameni care disperați după ce au investit bani, luni întregi de așteptare și depind de acest inspector sunt gata să-i „împrumute" 1 000 de euro, numai ca să înceapă odată lucrul”, este convins antreprenorul.
După postarea de pe Facebook a lui Ion Andronache, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a anunțat că s-a autosesizat referitor la acțiunile inspectorului implicat în acest caz.
„Actualmente, funcționarul public al Direcției teritoriale pentru siguranța alimentelor Chișinău este suspendat din funcția publică în legătură cu atribuirea statutului de bănuit într-o cauză penală. Totodată, îndeamnăm persoanele fizice și juridice să sesizeze conducerea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor pe adresa de email sesizare@ansa.gov.md, privitor la orice abatere admisă în procesul examinării cererilor și petițiilor de către angajații ANSA pentru a fi investigate în limitele prevederilor legale. Conducerea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor se disociază de funcționarii publici care admit manifestări coruptibile în activitatea lor, precum și reiterează angajamentul de a continua activitatea în spiritul legalității, transparenței, corectitudinii și responsabilității, inclusiv declară toleranța zero la actele de corupție”, cităm din comunicatul instituției.
Menționăm că povestea lui Ion Andronache este o reacție la filmulețul publicat de Poliția Capitalei, în care polițiștii arată cum au prins un „infractor” care vindea mâncare preparată acasă.
„Nu-i deajuns că l-au amendat fără să-i explice că legal ceea ce face el este aproape imposibil într-un stat ca Republica Moldova, dar încă și l-au filmat și au intrat în casa omului crezând că fac un lucru bun. Deși sunt zeci de oficii, garaje care activează în domeniul serviciilor auto etc., angajații cărora comandă la amiază mâncare anume de la așa oameni și nu de la cafenele sau restaurante, pentru că-i mai ieftin, mai gustos și e mâncare de casă”, mai scrie internautul.
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani