Reacția șefului de la „Moldovagaz” la anunțul lui Alaiba potrivit căruia R. Moldova va renunța la șantajul „Gazprom”-ului începând cu anul 2023: „Contractul actual este prevăzut pentru cinci ani”
Contractul actual între „Moldovagaz” și „Gazprom” pentru livrarea de gaze este prevăzut pentru o perioadă de cinci ani, amintește directorul SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, după ce președintele Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului, Dumitru Alaiba, a scris astăzi pe Facebook că R. Moldova ar intenționa să renunțe la contractul cu „Gazprom” din anul 2023.
„Ruperea contractului trebuie convenită din timp, în conformitate cu normele prevăzute și cu procedurile stabilite. Regulile pieței energetice din R. Moldova prevăd că furnizorii și consumatorii au dreptul să schimbe furnizorul principal, dacă sunt mai atrăgătoare condițiile față de cele ale Gazprom”, a reacționat Vadim Ceban.
Amintim că parlamentarul Dumitru Alaiba a declarat că acesta e ultimul an când „Gazprom” mai șantajează R. Moldova cu livrările de gaze.
„O să trecem de această iarnă, oricât de greu ar fi. Și da, personal cred că regimul terorist de la Kremlin va face ca să ne fie cât mai greu. Așa Kremlinul ne-a pedepsit totdeauna atunci când am luat decizii care nu au plăcut acolo. Și vor fi din cei „patrioți” care vor sări în sus de bucurie văzând cum Kremlinul pedepsește oamenii noștri, de la nord la sud, indiferent de limba pe care o vorbesc și indiferent de cum votează. Aceasta e ultima iarnă în care Kremlinul ne va mai putea șantaja energetic. Din 2023 e good bye „Gazprom”. Trebuie doar să ducem până la capăt cele începute. Și vom fi bine”, a scris Alaiba pe Facebook.
Menționăm că, în pofida contractului semnat în toamna anului 2021 cu „Gazprom” pentru o perioadă de cinci ani, concernul rus a redus unilateral, cu 30% în octombrie și cu circa 50% în noiembrie, livrările de gaze către R. Moldova. Autoritățile de la Chișinău au remarcat faptul că nu este vorba despre calcule economice, întrucât cetățenii R. Moldova și-au achitat consumul, ci de o decizie politică, mai ales în contextul în care prețul la gaze urma să scadă din octombrie, datorită formulei de formare a prețului inclusă în contract.
Reducerea cantității de gaze a dat undă verde așa-ziselor autorități de la Tiraspol, subordonate Moscovei, să sisteze totalmente livrările de energie electrică pe malul drept al Nistrului.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”