MAEIE reacționează la AMENINȚAREA Rusiei: „Abordări tendenţioase şi PROPAGANDĂ”
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova acuză diplomația de la Moscova că prezintă informațiile „tendențios și eronat”, iar presa rusă - de propagandă, atunci când abordează subiectul reglementării conflictului transnistrean.
„Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse prezintă situaţia actuală în procesul de reglementare într-o manieră tendenţioasă, bazându-se pe anumite fapte scoase din context şi îmbinându-le cu interpretări eronate”. Aceasta este reacția Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău vizavi de comentariul Ministerului de Externe al Federației Ruse cu privire la situația în procesul de reglementare a conflictului transnistrean.
Potrivit sursei, comentariul a fost publicat la scurt timp după ce la canalul rusesc „RTR” a fost difuzat un reportaj care reflectă situaţia în regiunea transnistreană într-un mod „denaturat” şi care „încearcă, într-o formă premeditată, să creeze o stare de frică şi îngrijorare în rândurile populaţiei”.
„Însinuările vehiculate în acest reportaj nu au niciun temei real şi reprezintă, în esenţă, un exemplu elocvent de propagandă promovat cu insistenţă în ultima perioadă de mass-media rusească. Observăm, de asemenea, că partea rusă continuă să promoveze teza falsă privind „blocada economică” a regiunii transnistrene. În acest caz, partea rusă confundă intenţionat acţiunile de „blocadă” cu problemele existente în sfera economică între cele două maluri ale Nistrului, generate de existenţa conflictului nesoluţionat, precum şi de lipsa de voinţă a partenerilor de la Tiraspol, susţinuţi de actori externi, de a avansa în procesul de negocieri”, precizează MAEIE.
Promovarea cu insistenţă a ideii cu privire la „blocadă economică” devine, în opinia diplomației moldovenești, şi mai „stranie”, în contextul în care Federaţia Rusă aplică nejustificat elemente de restricţii comerciale în relaţiile cu R. Moldova.
„În acest context, reiterăm că R. Moldova se pronunţă constant pentru depăşirea tuturor dificultăţilor prin intermediul unui dialog constructiv, cu respectarea standardelor şi angajamentelor internaţionale şi în conformitate cu principiile dreptului internaţional. Totodată, amintim că, prin declaraţia din 10 iulie curent, Parlamentul R. Moldova a adresat Tiraspolului un nou apel la dialog în vederea soluţionării problemelor economice, apel rămas, de altfel, fără răspuns”, se mai precizează în reacția MAEIE.
Cât privește problematica prezenței militare ruseşti, Chișinăul îi cere Federației Ruse să-și retragă forțele militare, inclusiv stocurilor de muniții de pe teritoriul R. Moldova.
„În concluzie, facem apel către Federaţia Rusă să acţioneze în conformitate cu statutul său de mediator în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, precum şi cu poziţia sa oficială bazată pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a R. Moldova. La rândul lor, autorităţile moldoveneşti rămân deschise spre dialog cu partea rusă pe întreg spectrul problemelor legate de relaţiile bilaterale şi soluţionarea conflictului transnistrean”, conchide sursa citată.
Precizăm că Ministerul rus de Externe a acuzat Chişinăul că a reluat recent o „campanie de propagandă” care ar avea rolul evacuării contingentului rus din Transnistria şi al modificării statutului actualei misiuni internaţionale de pace din zonă.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”