Reacția Chișinăului la pretinsa rezoluție adoptată la Tiraspol: „Respingem declarațiile propagandistice și amintim că regiunea transnistreană BENEFICIAZĂ de pe urma politicilor de pace, securitate și integrare economică cu UE”
Autoritățile de la Chișinău resping acuzațiile regimului separatist de la Tiraspol, vociferate astăzi în cadrul așa-zisului congres al „deputaților de toate nivelurile”, potrivit cărora malul drept al Nistrului ar fi declanșat un „război economic” împotriva Transnistriei.
„Vicepremierul pentru Reintegrare și Biroul Politici de Reintegrare (BPR) resping declarațiile propagandistice venite de la Tiraspol, amintind că regiunea transnistreană beneficiază de pe urma politicilor de pace, securitate și integrare economică cu Uniunea Europeană, avantajoase pentru toți cetățenii”, se arată într-o scurtă declarație a BPR.
Amintim că participanții la așa-zisul „congres al aleșilor locali” din regiunea separatistă a R. Moldova au solicitat astăzi Moscovei să „protejeze” Transnistria în fața „presiunii crescânde” din partea Chișinăului. Cerința este prima din cele șapte stipulate într-o pretinsă rezoluție votată de către cei „620” de participanți la eveniment: „Adresarea către Consiliul Federației și Duma de Stat a Rusiei cu rugămintea de a proteja Transnistria în fața presiunii crescânde din partea R. Moldova. În Transnistria locuiesc peste 220 de mii de cetățeni ruși. Rusia participă la misiunea de menținere a păcii de pe Nistru și este garant și mediator în procesul de negociere”.
CITIȚI și Purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chișinău, despre adunarea de la Tiraspol: „Eveniment propagandistic, o scamatorie care nu-și merită live-urile jurnaliștilor străini sau titlurile tensionate din buletinele de știri”
De asemenea, transnistrenii s-au plâns pe Legea cu privire la separatism adoptată la Chișinău.
CITIȚI și DATE // Transnistria vinde aproape 85% din producția proprie în R. Moldova și în UE: Exporturile regiunii în Rusia abia depășesc 6%
Amintim că, în anul 2023, exportul agenților economici din regiunea transnistreană către țările din Uniuni Europene a depășit 70%, o cifră-record de la semnarea Acordului de Asociere cu Republica Moldova, în creștere cu peste 20% în raport cu anul 2019, potrivit datelor Biroului pentru Reintegrare.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”