REŢETE delicioase de peşte pentru Florii
Astăzi este duminica Floriilor și pentru ortodocșii din întreaga lume este dezlegare la pește.
Așa că vă invităm să preparaţi o reţetă apetisantă cu peşte, specială pentru masa de prânz. Fie că alegeţi macrou, crap, cod, somon, merluciu sau şalău.
Macrou cu sos de roşii
Ingrediente: 2 kg de macrou, 500 ml suc de roşii, 2 ardei kapia roșii, 1 căpăţână de usturoi, 3 linguri de ulei de măsline, sare şi piper, pătrunjel, lămâie
Mod de preparare: Peştele, curăţat bine, se sărează, se piperează şi se pune la prăjit în ulei încins. Când e gata se scoate pe şerveţele de hârtie să absoarbă surplusul de ulei. Ungem cu puţin ulei de măsline o tavă şi aşezăm peştii în ea. Turnăm peste ei sosul format din suc de roşii, sare, piper, o ceaşcă de apă, ardei capia tăiat foarte mic, usturoiul curăţat şi zdrobit plus două linguri de ulei de măsline. Dăm tava la cuptor încins pentru 20-25 de minute, la foc mediu.
Presărăm verdeaţă şi servim cu felii de lămâie.
Crap umplut cu ciuperci şi broccoli
Ingrediente: 1,5 kg crap, 10 linguri suc de roşii, 100 ml ulei, 1 kg cartofi, 200 g ciuperci tocate, câteva bucheţele de broccoli, o tulpină de ţelină, 2 cepe, 150 ml vin, un ardei roşu sau ardei gras verde, sare, piper, cimbru, 2 lămâi
Mod de preparare: Curăţăm peştele şi îl sărăm, îl crestăm, apoi îl călim puţin în ulei. Îl scoatem din tigaie şi prăjim în acelaşi ulei pe rând ciupercile, brocolli, cartofii, ardeii feliaţi subţire, tulpinaă de ţelină şi la sfârşit ceapa tocată mărunt. Într-o tavă punem stratul de cartofi, îl acoperim cu ceapă călită, apoi punem peştele pe care îl umplem cu ciuperci, ardei, ţelină, câteva felii de lămâie şi două linguri din ceapă călită. Condimentăm cu sare, cimbru şi piper după gust, stropim totul cu 150 ml vin alb şi suc de roşii. În fiecare crestătură făcută peştelui punem felii de lămâie. Dăm totul la cuptor, acoperit cu o folie de aluminiu pentru 20 de minute, apoi încă 10-15 minute fără folie.
File de cod cu cartofi şi mujdei
Ingrediente: 2 fileuri de cod, o ceapă, ulei de măsline, 3 căţei usturoi, 4-5 cartofi, o roşie, sare şi piper, pătrunjel tocat.
Mod de preparare: Se unge tava cu ulei de măsline, se adaugă ceapă tăiată rondele. Se aşază fileul de cod. Se prepără un mujdei din căţeii de usturoi pisaţi, o lingură ulei de măsline, apă şi sare. Se toarnă mujdeiul peste peşte, apoi cartofii tăiaţi rondele şi pătrunjelul tocat. Se asezonează cu sare şi piper. Opţional, se aşază peste cartofi rondele de roşii. Tava acoperită se dă la cuptor, la foc mediu. După un sfert de oră se descoperă tava şi se lasă la cuptor până se rumenesc cartofii.
Merluciu cu sos de iaurt
Ingrediente: 1 kg merluciu, 3 morcovi, 3 cartofi, 500 gr ciuperci, 100 gr unt, pătrunjel, sare, piper, 200 ml iaurt, 3 căţei de usturoi, lămâie.
Mod de preparare: Legumele se curăţă şi se taie felii, se aşază într-o tavă unsă cu unt, se adaugă sare, piper, un pahar de apă şi se dau la cuptor pentru 20 de minute. Merluciu se curăţă şi se spală, se pune peste legume, se stropește cu suc de lămâie şi se dă la cuptor pentru 20 de minute la foc potrivit. Pentru sos, se pisează usturoiul, se amestecă cu iaurtul şi se sărează după gust.
Şalău cu sos de vin alb
Ingrediente: 2 peşti şalău, ulei de măsline, 3-4 căţei de usturoi, o ceaşcă de vin alb sec, o ceaşcă sos de roşii, 1 cană roşii cherry, pătrunjel proaspăt, sare, piper, o lămâie.
Mod de preparare: Se curăţă cei doi peşti, după care se crestează. În crestături se pun felii de lămâie. Presăraţi cu sare şi piper şi puneţi apoi într-un vas termorezistent, după care îi stropiţi cu ulei de măsline. Usturoiul tocat mărunt se presară peste peşti, după care se dă la cuptor pentru 10 minute. După 10 minute, îi scoatem şi adăugăm peste roşiile cherry tăiate în două. Îi băgam din nou la cuptor, iar când s-au rumenit roşiile, turnăm peste ei o ceaşcă de vin şi una de sos de roşii. Dăm din nou la cuptor pentru 15-20 de minute.
Somon la cuptor cu piure de hrean
Ingrediente: 4 fileuri de somon, 4 cartofi, fierţi în coajă, 4 linguri de ulei de măsline, 4 linguri hrean dat pe răzătoare, sare şi piper, 50 g unt.
Mod de preparare: Încălziţi cuptorul la 200ºC. Faceţi un piure din cartofi, ulei, hrean, sare şi piper. Împărţiţi compoziţia peste fileurile de somon şi puneţi-le în tava unsă cu unt. Coaceţi timp de 15-20 de minute. Se serveşte cu lămâie.
Sursa: one.ro
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania