REŢETĂ de weekend: Cornuri moi şi pufoase
Dacă vă plac cornurile şi mai ales cele moi şi pufoase, nu aţi ajuns din întâmplare aici.
Aceste cornuri sunt cu adevărat un deliciu, un răsfăţ dulce. Sau sărate, pentru că le puteţi face şi în varianta asta. Sunt foarte moi şi pufoase, cum perfect le descrie titlul.
Ingrediente:
– 1 plic drojdie uscată (7 g.) sau 25 g. drojdie proaspătă
– 1 linguriţă rasă de sare
– 2 linguri pline de miere (poate să fie şi zaharisită)
– 250 ml lapte cald
– 500 g făină
– 25 g unt moale, la temperatura camerei
Mod de preparare:
Se pregăteşte maiaua: se pune drojdia într-un bol cu două linguri de apă caldă şi se amestecă bine. Se presară puţină făină deasupra şi se lasă la crescut, într-un loc cald şi ferit de curenţi de aer, 15 minute.
Într-un vas mai mare, adăugaţi făina şi restul ingredientelor şi amestecaţi totul cu drojdia crescută. Dacă nu aveţi miere, adăugaţi zahăr, vreo 3-4 linguri, pe care îl dizolvaţi în lapte; şi untul îl puteţi topi în acelaşi lapte. Compoziţia trebuie să aibă un aspect omogen, legat, iar vasul trebuie să rămână curat.
Se răstoarnă apoi pe planul de lucru şi se începe frământarea (mai adăugaţi făină sau lapte, dacă e cazul); cu cât aluatul e mai aerisit, cu atât mai pufoase ies cornurile.
Aluatul nu trebuie să fie tare, şi nu trebuie să se lipească, iar dacă se lipeşte, mai adăugaţi un pic de făină.
Se pune înapoi în vas, se acoperă cu o cârpă umedă, şi se lasă la dospit, aproximativ o oră.
Se întinde cu sucitorul pe masă, nu foarte subţire şi se taie în raze, astfel: întâi în două, apoi în patru, apoi în opt, şi tot aşa, până obţineţi triunghiuri.
Puneţi umplutura, dulce sau sărată, la baza fiecărui triunghi şi începeţi să rulaţi (se începe, aşadar, cu latura mai mare şi se termină cu vârful). Capetele se vor îndoi puţin spre mijloc.
Se pun cornuleţele în tava tapetata cu hârtie de copt, se ung cu un gălbenuş amestecat cu o linguriţă de lapte călduţ (se pot presăra cu zahăr brun) şi se dau la cuptor, timp de 15-17 minute la 170 grade (la foc moderat).
Ele sunt minunate şi aşa simple, fără nicio umplutură, dar merg de minune cu marmeladă sau fructe din dulceaţă (gemul e prea moale) ori cu bucăţi de rahat. Ca să nu zic că puteţi pune câteva bucăţele de ciocolată.
Dacă le vreţi mai dulci, puteţi adăuga mai multă miere în compoziţie (4-5 linguri). Puteţi folosi diverse umpluturi dulci: nutella, gem, marmeladă, brânză dulce amestecată cu zahăr vanilat şi-un gălbenuş plus stafide, mere rase amestecate (şi un pic călite în unt) cu nucă măcinată şi scorţişoară, rahat, mac măcinat şi călit la foc cu lapte şi zahăr după gust.
Se pot folosi şi pe post de gustări sărate, caz în care adăugaţi numai o lingură de miere în aluat sau chiar deloc, după care le umpleţi cu brânză sărată, şuncă, caşcaval etc.
Sursa: laurasava.ro
Elveția se declară gata să găzduiască o întrevedere Trump-Putin. Ce se va întâmpla cu mandatul de arestare pe numele liderului rus
Studiu îngrijorător: Oamenii de ştiinţă spun că au descoperit cauza înmulţirii inexplicabile a cazurilor de cancer
Ziua Culturii Naționale: ICR „Mihai Eminescu” și Ambasada României în R. Moldova organizează concertul cu genericul „Enescu. Rapsodii și poeme”, la 70 de ani de la trecerea în neființă a marelui compozitor român